Boris Volosatîi – întrebare către M.A.E. – Revendicarea proprietăților statului român din cuprinsul Republicii Macedonia de Nord, în special a clădirii fostului Consulat al României la Bitola.

Adresată:  Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministru al Afacerilor Externe

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Obiectul întrebării: Revendicarea proprietăților statului român din cuprinsul Republicii Macedonia de Nord, în special a clădirii fostului Consulat al României la Bitola.

Stimată doamnă ministru,  

Primul Consulat Regal al României în partea europeană a Imperiului Otoman a fost înființat la Bitola (Bitolia, denumire alternativă Monastir), în cuprinsul actual al Republicii Macedonia de Nord.

Consulatul Regal al României la Bitola a funcționat până în anul 1946 (iar după alte date până în 1948), într-o clădire proprie. Din fericire, acest imobil, de importanță istorică pentru România, s-a păstrat. Cu ocazia vizitelor oficiale pe care le-am întreprins în Republica Macedonia de Nord am avut posibilitatea să văd această clădire de o frumusețe arhitecturală aparte.

De asemenea, la Bitola a funcționat un Liceu comercial românesc și biserica română cu hramul ”Sfinții Împărați Constantin și Elena”. În acest oraș există și vechiul Cimitir românesc în care își dorm somnul de vechi importante personalități ale noastre, cum ar fi Apostol Mărgărit, fost inspector al școlilor românești din Balcani și poetul Constantin Belimace, autorul imnului românilor sud-dunăreni ”Dimândarea părintească”. Terenul Cimitirului a fost achiziționat cu fonduri ale statului român.

Din discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții comunității române din Bitola am putut constata că niciuna dintre aceste clădiri și terenuri nu se află în prezent în posesia statului român.

Republica Macedonia de Nord este, în sensul tratatelor internaționale, succesor local și în parte al fostei Iugoslavii.

Având în vedere cele arătate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

Lista proprietăților statului român de până la 1946-1948 din cuprinsul actualei Republici a Macedoniei de Nord (clădiri, biserici, terenuri etc.), potrivit documentelor păstrate în Arhiva Ministerului Afacerilor Externe.

De câte ori și când anume au abordat autoritățile statului român (Președinție, Guvern, MAE), în relația lor cu autoritățile iugoslave, iar ulterior cu cele nord-macedonene, chestiunea proprietăților statului român din actuala Republică Macedonia de Nord (clădiri, biserici, terenuri etc.) în intervalul dintre 1946 și momentul actual.

Care este statutul actual al proprietăților statului român (clădiri, biserici, terenuri etc.) din cuprinsul actualei Republici a Macedoniei de Nord. Vă rugăm să vă referiți în special la statutul clădirii și terenului fostului Consulat Regal al României la Bitola.

Dacă Guvernul României și, respectiv, Ministerul Afacerilor Externe intenționează să revină, în relația bilaterală cu partea nord-macedoneană, asupra chestiunii proprietăților statului român din cuprinsul Republicii Macedonia de Nord, în sensul revendicării oficiale a acestor proprietăți fie pe cale politică, administrativă sau judecătorească.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Adresată:  Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de Statistică De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 23/04/2024 Obiectul întrebării: Numărul pe localități al […]
Către: Domnul Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila              Ministrul Sănătății Adresată de către: Sorin Lavric Circumscripția electorală: Nr. 29, Neamț Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Ședința Senatului din: 23.04.2024 Obiectul interpelării: Migrația personalului medical Domnule Ministru, România a pierdut cel puțin 45.000 de medici […]
Adresată de către doamna senator: Evdochia  AELENEI Circumscripţia electorală: Nr. 14 Constanța Grupul Parlamentar:  AUR Şedinţa Senatului din data de: 23.04.2024 Titlul declaraţiei politice:  O problemă socială: locuințe pentru tineri ! Doamnelor și  domnilor senatori!      Pornesc de la ideea că o țară părăsită de tinerii […]
Vreau să aduc în discuție portul din Constanța pentru care guvernul caută în regim de urgență un miliard de Euro pentru construcția de terminale specializate, bani care se doresc aduși din Emiratele Arabe Unite. Acesta a fost și scopul vizitei premierului Ciolacu în Qatar zilele trecute, […]
Spitalul de boli paliative din Botoșani, singura unitate spitalicească ridicată de la zero în ultimele trei decenii în județ, pentru care s-au plătit 3.2 milioane de euro, zace încă nefolosit, fiindcă statul român nu l-a recepționat nici la patru ani de la terminarea lucrărilor. Care sunt […]
Comasare alegerilor reprezintă, cu siguranță, încă o bătaie de joc la adresa cetățenilor acestei țări! Concretizarea acestei coaliții împotriva naturii – PSD-PNL nu reflectă, nici pe departe, vreo preocupare pentru viitorul european al acestei țări ci, mai degrabă, veșnica preocupare a unor adevărate găști mafiote de […]