Boris Volosatîi – întrebare către M.A.E. – Relațiile româno-ungare în perioada 2010-2023.

Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministru al Afacerilor Externe

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Data: 20/09/2023

Obiectul întrebării: Relațiile româno-ungare în perioada 2010-2023.

Stimată doamnă ministru,

Relațiile româno-ungare au caracter de „parteneriat strategic pentru Europa secolului XXI”, în conformitate cu Declaraţia de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa Secolului XXI, semnată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002.

Şedinţa comună a celor două guverne din 20 octombrie 2005, de la Bucureşti, a constituit o premieră în istoria relaţiilor bilaterale şi în regiune, fiind pentru prima dată când cele două guverne s-au întâlnit pentru a identifica liniile de convergenţă ale Planurilor Naţionale de Dezvoltare şi pentru a iniţia proiecte comune de colaborare.

Cu toate acestea, relațiile româno-ungare sunt umbrite de un șir de gesturi ale părții maghiare care vin în răspăr cu parteneriatul strategic stabilit între cele două părți. Un exemplu în acest sens îl constituie aplicarea de către Ungaria în 17 județe ale țării noastre, fără consimțământul României (dar și fără un dezacord formulat oficial), a așa-zisului Plan „Kos Karoly”, document programatic cu vădit caracter subversiv. De asemenea, un șir de oficiali maghiari de rang înalt (inclusiv șeful statului maghiar și premierul de la Budapesta) au întreprins multiple vizite „private” cu caracter vădit politic, participând la manifestații publice organizate de organe ale puterii locale de stat din România sau la manifestații publice organizate de guvernul Ungariei în țara noastră (a se vedea, bunăoară, cazul așa-zisei „Universități de vară de la Tușnad”).

Având în vedere această situație, vă rugăm respectuos să ne transmiteți punctual, cu referire la relațiile româno-ungare în intervalul 2010-2023:

  1. Câte întâlniri oficiale la nivel înalt (președinți, prim-miniștri, șefi de legislativ etc.) au avut loc, când și unde anume? Care a fost agenda fiecăreia dintre aceste întâlniri, ce documente bilaterale au fost semnate, ce înțelegeri au fost făcute și ce proiecte au fost convenite sau aprobate?

2. Câte ședințe comune de guvern au avut loc, când și unde anume, care a fost agenda acestora, ce documente au fost semnate în marja lor, ce înțelegeri au fost făcute și ce proiecte au fost convenite sau aprobate?

3. Câte vizite private au întreprins în România președintele Ungariei și prim-ministrul Ungariei, când și unde anume, la ce evenimente publice au participat, care au fost temele lansate de aceștia spre opinia publică din cele două state și care au fost, de fiecare dată, reacțiile oficială ale părții române?

4. Câte vizite private au întreprins în Ungaria președintele României și prim-ministrul României, când și unde anume, la ce evenimente publice au participat, care au fost temele lansate de aceștia spre opinia publică din cele două state și care au fost, de fiecare dată, reacțiile oficială ale părții maghiare?

5. Care sunt principalele planuri, programe și proiecte desfășurate de partea ungară în România și cele desfășurate de partea română în Ungaria? Câte dintre acestea și care anume au sau nu consimțământul părții gazdă.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Democrația a fost oficial ucisă de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, disperați să rămână la putere pentru următorii 10 ani de iluzorie stabilitate. Ce nu înțeleg ei este că românii s-au săturat de cele două partide care au nenorocit România timp de 34 de ani și […]
AUR a luat act de protestele românilor în privința amplasării statuii Hidra a sculptorului contemporan Costin Ioniță în fața grupului statuar al Voievozilor Români, lucrare de artă de for public, din perioada interbelică, șapte dintre statui fiind incluse în lista monumentelor istorice. Întrebarea legitimă este cine […]
Demiterea șefului APIA, Ionuț Lupu, după doar două luni de mandat, pe motiv că ar fi blocat banii pentru fermieri nu este altceva decât o mascaradă făcută de ministrul PSD al agriculturii, Florin Barbu, nimeni altul decât marioneta lui Paul Stănescu, doar pentru a ascunde adevăratul […]
Alături de activistul Tiberiu Boșutar, dăm startul celui mai important proiect inițiat împotriva mafiei pădurilor. AUR înființează Departamentul „Legea Codrului de AUR”, prin care vrem să aducem investigații de proporții despre jaful făcut asupra resurselor țării de șmecheri protejați la nivel local chiar de cei care […]
Alianța pentru Unirea Românilor îi îndeamnă pe românii patrioți, indiferent de culoarea politică, să se alieze la alegerile locale împotriva reprezentanților PNL-PSD, care țin România în subdezvoltare de mai bine de 30 de ani. „Având în vedere graba guvernării de a face alegeri comasate, ne schimbăm […]
Adresată: Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de StatisticăDe către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țăriiCircumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţăriiObiectul întrebării: Datele recensămintelor generale ale populației României privind […]