Boris Volosatîi – întrebare către M.A.E. – Relațiile româno-ungare în perioada 2010-2023.

Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministru al Afacerilor Externe

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Data: 20/09/2023

Obiectul întrebării: Relațiile româno-ungare în perioada 2010-2023.

Stimată doamnă ministru,

Relațiile româno-ungare au caracter de „parteneriat strategic pentru Europa secolului XXI”, în conformitate cu Declaraţia de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa Secolului XXI, semnată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002.

Şedinţa comună a celor două guverne din 20 octombrie 2005, de la Bucureşti, a constituit o premieră în istoria relaţiilor bilaterale şi în regiune, fiind pentru prima dată când cele două guverne s-au întâlnit pentru a identifica liniile de convergenţă ale Planurilor Naţionale de Dezvoltare şi pentru a iniţia proiecte comune de colaborare.

Cu toate acestea, relațiile româno-ungare sunt umbrite de un șir de gesturi ale părții maghiare care vin în răspăr cu parteneriatul strategic stabilit între cele două părți. Un exemplu în acest sens îl constituie aplicarea de către Ungaria în 17 județe ale țării noastre, fără consimțământul României (dar și fără un dezacord formulat oficial), a așa-zisului Plan „Kos Karoly”, document programatic cu vădit caracter subversiv. De asemenea, un șir de oficiali maghiari de rang înalt (inclusiv șeful statului maghiar și premierul de la Budapesta) au întreprins multiple vizite „private” cu caracter vădit politic, participând la manifestații publice organizate de organe ale puterii locale de stat din România sau la manifestații publice organizate de guvernul Ungariei în țara noastră (a se vedea, bunăoară, cazul așa-zisei „Universități de vară de la Tușnad”).

Având în vedere această situație, vă rugăm respectuos să ne transmiteți punctual, cu referire la relațiile româno-ungare în intervalul 2010-2023:

  1. Câte întâlniri oficiale la nivel înalt (președinți, prim-miniștri, șefi de legislativ etc.) au avut loc, când și unde anume? Care a fost agenda fiecăreia dintre aceste întâlniri, ce documente bilaterale au fost semnate, ce înțelegeri au fost făcute și ce proiecte au fost convenite sau aprobate?

2. Câte ședințe comune de guvern au avut loc, când și unde anume, care a fost agenda acestora, ce documente au fost semnate în marja lor, ce înțelegeri au fost făcute și ce proiecte au fost convenite sau aprobate?

3. Câte vizite private au întreprins în România președintele Ungariei și prim-ministrul Ungariei, când și unde anume, la ce evenimente publice au participat, care au fost temele lansate de aceștia spre opinia publică din cele două state și care au fost, de fiecare dată, reacțiile oficială ale părții române?

4. Câte vizite private au întreprins în Ungaria președintele României și prim-ministrul României, când și unde anume, la ce evenimente publice au participat, care au fost temele lansate de aceștia spre opinia publică din cele două state și care au fost, de fiecare dată, reacțiile oficială ale părții maghiare?

5. Care sunt principalele planuri, programe și proiecte desfășurate de partea ungară în România și cele desfășurate de partea română în Ungaria? Câte dintre acestea și care anume au sau nu consimțământul părții gazdă.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat astăzi, la Bruxelles, că au trecut trei zile de la închiderea urnelor și, totuși, președintele AEP Toni Greblă refuză să explice de ce nu se anunță rezultatele finale. „Încercăm să înțelegem cum e posibil ca […]
Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. „România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, susține că democrația este pusă sub semnul întrebării, în contextul în care 5% din voturile românilor exprimare la alegerile europarlamentare au fost anulate. „Într-un stat condus de hoți, nu se putea altfel decât ca aceste alegeri să fie fraudate, pornind de la […]
AUR a reușit la alegerile din 9 iunie un scor istoric. După doar 4 ani de la înființare, AUR este a doua forță politică a României după alianța comasaților. Am reușit ca în 4 ani de zile aproape să ne triplăm numărul de voturi obținute, de […]
Au trecut mai bine de 15 ore de când s-au închis urnele, iar Biroul Electoral Central refuză să publice rezultate parțiale oficiale. Între timp, sunt răspândite date neverificate, care induc intenționat lumea în eroare. Pe site-uri specializate sunt încărcate procese verbale neverificate, fără să se fi […]
Georgiana Teodorescu, candidat AUR, a prezentat duminică, 9 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, susținută la sediul din Alianței pentru Unirea Românilor, noi informații privitoare la fraudele electorale care se află astăzi în desfășurare. ”Prima și cea mai gravă despre care am aflat recent și […]