AUR solicită întrunirea și demararea activității comisiei de anchetă cu privire la achizițiile din timpul pandemiei

George Simion, președintele AUR, a solicitat conducerii comisiei de anchetă cu privire la achizițiile din timpul pandemiei să demareze lucrările acesteia în cel mai scurt timp, astfel încât cei responsabili să vină să ofere explicații în fața parlamentarilor cu privire la achizițiile din pandemie.

„Tragem un semnal de alarmă asupra unei comisii înființate de AUR – comisia de anchetă cu privire la achizițiile din timpul pandemiei. Această comisie nu funcționează. Cu greu am reușit în decembrie anul trecut să votăm o conducere. Această comisie nu se va întruni nici săptămâna aceasta. Sperăm, prin președintele care a fost desemnat de la PSD, în ciuda cutumei că președintele revine grupului parlamentar care inițiază comisia de anchetă, ca lucrările acestei comisii să demareze, să vedem contracte, să vedem concret, în fața parlamentarilor, persoanele responsabile de achiziții.

Ați văzut arestarea lui Victor Pițurcă și a șefului de la Romarm. E poate a mia parte din jaful care s-a întâmplat în timpul pandemiei. Sub pretextul restricțiilor, sub pretextul stării de urgență și a stărilor de alertă repetate s-a produs un atentat la siguranța economică a României, a fost devalizat bugetul, ne-am împrumutat cu sume record pentru a acoperi aceste achiziții care încep de la măști, continuă cu izolete și, cireașa de pe tort, vaccinurile – peste 100 de milioane de doze”, a declarat președintele AUR.

One response

 1. Referitor la obiectivul Spital Mobil/Modular din containere de logistica medicala Covid – com. Letcani, jud. Iasi la care Curtea de Conturi a pierdut recent procesul pentru anularea unei amenzi date ADI Euronest iar procesul a fost transferat la Tribunalul Botoșani, va fac cunoscute cele de mai jos.
  – În anul 2020 ADI Euronest a trimis in Turcia in vederea achiziționarii Spitalului din containere pentru bolnavii Covid, pe doamna Alina Popa absolventă a facultății de jurnalism. Era nevoie de saloane de reanimare pentru mulțimea de bolnavi de Covid.
  – Conform art. 21 din HG 668/2017 producătorul containerelor societatea turcească SDI Global LLC putea comercializa containerele in Romania numai pe baza unei declaratii de performanta sau a unei declaratii de conformitate pentru containere, dosarul tehnic, instructiunile privind utilizarea in limba romana si alte documente.
  – Producatorul turc SDI Global LLC în declarația de conformitate nr. A1516128 din 24.08.2020 a declarat fals conformitatea containerelor cu standardul TS EN 1004 care se referă la schele mobile folosite în constructii si a aplicat greșit marcajul CE. Acest standard există și la noi cu denumirea SR EN 1004 pentru turnuri(schele) mobile.
  – Dosarul tehnic, instructiunile în limba română nu au fost trimise.
  – Din adresa trimisă doamnei Alina Popa unde sunt enumerate specificațiile containerelor rezultă că aceste containere au fost proiectate pentru acțiunile din zăpadă, vânt, cutremur și pentru zona climatică din Turcia nu pentru zona Iași.
  – Din procesele verbale de recepție nr. 1134, 1314, 1436, 1439 rezultă că unele containere erau degradate și unele repere lipseau din dotarea containerelor deși erau prevăzute în oferta furnizorului și în caietele de sarcini.
  -Nu cunoaștem ca producătorul turc să fi reparat containerele degradate și să fi trimis reperele lipsă.
  – Producătorul turc a trimis planșe pentru instalații electrice A1, A2, A3, A4 nesemnate de nimeni și aproape ilizibile.
  – Producătorul turc nu a trimis planșe pentru containere și pentru instalații interioare de ventilații-climatizare, apă, canalizare.
  – în mai multe documente producătorul turc folosește în antet sigla NATO-OTAN și există suspiciuni că NATO nu a cunoscut și nu a avizat aceste containere și producția SDI Global LLC.
  -Spitalul de containere a costat 13 milioane de euro, valoare cu care se putea construi un spital de 100 de paturi din cărămidă și beton. Din incompetență și corupție cand era foarte mare nevoie pentru mulțimea de bolnavi gravi de Covid de saloane de reanimare, am fost înșelați de producătorul turc și s-a cumpărat un spital care mai mult a fost închis.
  -Toate containerele peste 100 de bucăți, nu au ferestre și instalatia termică nu are calorifere pentru clima de la Iasi. Containerele au usi culisante care se pot bloca si in lipsa ferestrelor ocupantii nu se pot evacua. ISU Iasi nu a avizat functionarea acestui spital in primul rand din cauza acestor usi nesigure in caz de incendiu. Usile culisante exterioare sunt departate de pardoseala cu cca 2-3 cm si pe culoare temperatura iarna ajunge aproape ca afara.
  Containerele sunt dotate cu instalatii de climatizare- ventilare pentru clima din Turcia. In ianuarie 2021 Spitalul a fost închis pentru ca temperaturile maxime din containerele cu bolnavi imobilizați erau de 7- 14 grade.

  Radu Iesan

  Va trimitem documentele pe adresa de email a AUR [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
Institutul de Studii Politice Conservatoare „Mihai Eminescu” organizează conferința „Femeia – între normalitate și ideologie” sâmbătă, 25 martie, la Palatul Parlamentului, începând cu ora 12.00. Tema centrală a dezbaterilor este legată de valorile principale care definesc femeia în lumea contemporană și rolul acesteia în societate. După […]
AUR propune măsuri de sprijin pentru antreprenorii Români Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege care prevede că, în cazul construcțiilor cu destinație de producție sau depozitare, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru o valoare maximă de 1.000.000 lei […]
Nici săptămâna aceasta persoanele chemate la audieri în cadrul Comisiei de anchetă privind achizițiile din timpul pandemiei nu au dat curs invitațiilor transmise. Primele 7 puncte de pe ordinea de zi a comisiei au fost:  1) audierea domnului Alexandru Rafila, ministrul sănătății, 2) audierea domnului Victor […]
Adresată:  Domnului Marian NEACȘU, Secretar General al Guvernului De către: Senator Claudiu TÂRZIU, președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni Circumscripția electorală: nr. 42 București Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 22/03/2023 Obiectul întrebării: Programul multianual de burse identitare pentru elevii români din Ucraina. Stimate […]
ÎNTREBARE PARLAMENTARĂ Adresată:  Domnului Attila-Zoltán CSEKE, ministrul al Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 21/03/2023 Obiectul întrebării: Realizarea […]
AUR
Federația Maghiară de Fotbal a reușit să iasă din anonimat printr-o știre mincinoasă publicată pe siteul oficial al forului. Într-un articol infirmat chiar de UEFA, oficialii maghiari pretindeau că federația europeană și-ar fi dat acceptul pentru utilizarea materialelor cu harta Ungariei mari pe stadioane.    La mai […]