Andrei Hangan – Întrebare parlamentară – Urgență ecologică: undă de poluare pe Valea Borod

Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

De către:  Senator Andrei HANGAN

Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila

Grupul parlamentar: AUR

Şedința Senatului din data de: 05.03.2024

Obiectul întrebării: Urgență ecologică: undă de poluare pe Valea Borod

Stimate domnule Ministru,

Apele Române aduc la cunoștința publicului o situație de criză ecologică în urma undei de poluare de pe Valea Borod, provenită din mina Cornițel. Desfășurarea evenimentelor evidențiază depășiri ale indicatorilor de fier, mangan și zinc, având consecințe asupra calității apei în râul Crișul Repede.

Analizele de laborator efectuate asupra apei din cinci puncte de prelevare dezvăluie că unda de poluare s-a diluat pe o distanță de 4 kilometri de coada lacului Lugaș, ajungând pe Valea Borod cu o lungime de 17 km. Apele Române menționează că această poluare are originea în mina Cornițel, iar diluarea sa s-a produs pe râul Crișul Repede. Rezultatele indică depășiri ale indicatorilor critici, precum fier, mangan și zinc, la primele trei puncte de prelevare.

Specialiștii Apelor Române subliniază faptul că, în ciuda diluării și sedimentării suspensiilor din mină, există riscul ca precipitațiile abundente să reactiveze poluarea. Este de notat că, până în prezent, nu s-au înregistrat mortalități piscicole, iar oxigenul dizolvat, pH-ul și conductivitatea au rămas în limitele admise.

Într-o avertizare anterioară, autoritățile au semnalat riscul unei poluări în județul Bihor, pe un afluent al Crișului Repede, urmând cutremurul recent din zonă și posibila prăbușire a unei galerii de mină.

Este îngrijorător să vedem consecințele poluării asupra resurselor de apă, cu potențial impact asupra ecosistemelor și comunităților locale. Situații precum aceasta subliniază importanța monitorizării și reglementării stricte pentru prevenirea poluării.

Aşadar, fiind în legătură cu subiectul, vă rugăm să ne precizaţi:

– Cum reacționează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în fața acestei situații de urgență ecologică semnalată de Apele Române?

– Care sunt măsurile imediate luate pentru identificarea și remedierea cauzelor poluării provenite din mina Cornițel?

– Ce strategii implementează ministerul pentru a preveni recurența unor astfel de poluări și pentru a asigura siguranța infrastructurii miniere?

– Cum se coordonează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor cu Apele Române și alte autorități relevante pentru abordarea acestei situații și prevenirea unor astfel de incidente în viitor?

– Ce măsuri se iau pentru a proteja comunitățile locale afectate și a le asigura accesul la apă potabilă sigură în timpul și după remedierea situației?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Marcel Boloș refuză să vină în Parlament pentru a da explicații cu privire la situația economică dezastruoasă și la ultimele măsuri luate de ministerul de Finanțe, care nu fac decât să îi sărăcească și mai mult pe români. Concret, ministrul de Finanțe ar fi trebuit să […]
George Simion Meritocratia AUR
Peste 700 de români, specialiști în domenii cheie pentru țară, au aplicat pe LinkedIn la programul „Meritocrația conduce România”, lansat în urmă cu doar trei zile de președintele AUR, George Simion. Sunt români specializați în tehnologie, educație, sănătate, oameni cu experiență vastă, care vor să dea […]
claudiu-tarziu
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, critică în termeni foarte duri “Codul de conduită pentru prevenția și sancționarea xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură”, document adoptat de Ministerul Educației și intrat recent în vigoare. “Conform prevederilor acestui document, […]
AUR Chișinău candidații la alegerile europarlamentare
Alianța pentru Unirea Românilor și-a prezentat duminică, 21 aprilie, la Chișinău, în Republica Moldova, într-un eveniment inedit, o parte dintre candidații pentru alegerile europarlamentare care se vor desfășura pe data de 9 iunie 2024. La evenimentul organizat la Chișinău, la care au participat peste 300 de […]
AUR mașini medici mediul rural
Alianța pentru Unirea Românilor pune la dispoziția medicilor de familie 40 de mașini pe care să le folosească pentru deplasările în teritoriu. Primele două mașini au fost deja redirecționate medicilor de familie din Mureș și Teleorman, în cadrul unui eveniment care a avut loc în fața […]
Regimul de la Kiev, prin intermediul serviciului său de spionaj militar HUR, se amestecă grosolan în treburile interne ale României, în campania electorală în curs. Totodată, Kievul urmărește și intimidarea românilor din Ucraina, precum și intimidarea Patriarhiei Române. Presa de la Kiev, citând ca sursă serviciul […]