Andrei Hangan – Întrebare parlamentară – Situația nefavorabilă a românilor și scăderea nivelului de trai

Adresată: Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-Ministrul României

De către:  Senator Andrei HANGAN

Circumscripţia electorală: nr. 9 – Brăila

Grupul parlamentar: AUR

Şedința Senatului din data de: 12.10.2022

Obiectul întrebării: Situația nefavorabilă a românilor și scăderea nivelului de trai

Stimate domnule Prim-Ministru,

Actualul context în care românii se află nu este deloc unul favorabil. Cetățenii României au nevoie de sprijin și de soluții din partea statului, care să aibă efecte pozitive reale asupra nivelului de trai.

Mă voi raporta în cadrul acestui document la trei spețe care afectează și mai mult condiția traiului cetățenilor și, împlicit, a țării.

Luând în considerare că IMM-urile și cetățenii sunt semnificativ afectați de facturile crescute la energie electrică și gaze, consiliul de administrație al Băncii Naționale a României a decis miercuri, 5 octombrie 2022, majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 6,25% pe an, de la 5,50% pe an, începând cu data de 6 octombrie 2022.

Unul din efectele importante ale acestei măsuri va fi creșterea dobânzilor pentru credite, urmând să fie afectate atât cele noi, cât și cele deja contractate care trebuie plătite. Domnule prim-ministru, este deja a șaptea creștere a ratei dobânzii de referință pe care o anunță BNR în acest an, pe fondul creșterii inflației. Comparativ, la începutul anului, dobânda cheie avea valoarea de 1,75%.

Revenind la prețurile gazelor naturale și energiei electrice, instituția a subliniat că aceștia sunt principalii factorii determinanți care au stat la baza inflației, inclusiv în ce privește condițiile modificării schemei de plafonare a prețurilor energiei electrice și alimentelor.

În altă ordine de idei, avem IMM-urile, care sunt grav afectate de creșterea facturilor la energie și gaze. Un sondaj apărut la începutul acestui an a prezis închideri și concedieri masive de către companiile mici și medii, fapt care, din păcate, se adeverește în prezent.

În același timp, nu sunt oferite măsuri sau scheme realiste de sprijin care să aibă efecte directe asupra nivelului de trai al cetățenilor României.

De asemenea, trebuie menționată inițiativa coaliției de a propune în Parlament, nu la Guvern, măsurile de majorare a impozitelor cu 50%. Domnule prim-ministru, este nevoie urgentă de implicarea dumneavoastră, cu precădere în cele trei spețe enunțate mai sus. Contez pe înțelegerea dumneavoastră și profesionalismul dumneavoastră, astfel că vă rog să ne răspundeți punctual la următoarele întrebări:

1. Care este poziția dumneavoastră, în calitate de prim-ministru al României, cu privire la situațiile expuse mai sus?

2. În ce măsură veți contribui la îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor români, luând în considerare cele trei spețe enunțate mai sus (grup de lucru, măsuri și soluții concrete, plan de lucru ș.a.)?

3. Care sunt, din punctul dumneavoastră de vedere, soluțiile urgente care trebuie luate pentru un minim efect pozitiv asupra cetățenilor și a traiului acestora?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Nu trădăm încrederea pe care ne-au acordat-o românii la alegerile europarlamentare! Astăzi, europarlamentarii AUR au votat împotriva realegerii Robertei Metsola în funcția de președinte al Parlamentului European! Nu putem să fim de acord cu politica dusă de doamna Metsola în ultimii ani, o politică ce a […]
Sute de români stabiliți în Spania s-au întâlnit luni, 15 iulie, cu președintele AUR, George Simion. Cu acest prilej, aceștia au semnat și contractele de înscriere în Planul SIMION, program ce are ca obiectiv înlesnirea întoarcerii acasă a românilor din diaspora. „Avem o țară atât de […]
„Guvernarea PSD-PNL a înregistrat o nouă „performanță” în materie economică. Datoria guvernamentală a urcat, în aprilie 2024, până la 852,816 miliarde lei. Ca procent din PIB, datoria guvernamentală a crescut la 52,1%. La această valoare a datoriei, conform legii, guvernul este obligat să ia măsuri urgente! […]
Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor și liderul europarlamentarilor AUR, reacționează la afirmațiile făcute de ministrul energiei, Sebastian Burduja, care a declarat că vizează implementarea unui sistem de contorizare inteligent, care să-i taxeze mai mult pe cetățenii care folosesc energie […]
Pentru a-şi asigura poziția în fruntea Comisiei Europene, Ursula von der Leyen promite imposibilul: mai mult Green Deal pentru a obține voturi în Parlament şi mai puțin Green Deal pentru industrie şi noi toți, arată europarlamentarul AUR, Adrian Axinia. Acesta a subliniat că, în această săptămână, […]
Într-o Românie care târăște mii de tineri prin tribunale pentru consum de stupefiante, autoritățile au considerat că un cetățean american care avea asupra sa 18 grame de droguri și care face apologia consumului pe o scenă, în fața unui public larg, nu merită să fie nici […]