Andrei Hangan – Întrebare parlamentară – Situația nefavorabilă a românilor și scăderea nivelului de trai

Adresată: Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-Ministrul României

De către:  Senator Andrei HANGAN

Circumscripţia electorală: nr. 9 – Brăila

Grupul parlamentar: AUR

Şedința Senatului din data de: 12.10.2022

Obiectul întrebării: Situația nefavorabilă a românilor și scăderea nivelului de trai

Stimate domnule Prim-Ministru,

Actualul context în care românii se află nu este deloc unul favorabil. Cetățenii României au nevoie de sprijin și de soluții din partea statului, care să aibă efecte pozitive reale asupra nivelului de trai.

Mă voi raporta în cadrul acestui document la trei spețe care afectează și mai mult condiția traiului cetățenilor și, împlicit, a țării.

Luând în considerare că IMM-urile și cetățenii sunt semnificativ afectați de facturile crescute la energie electrică și gaze, consiliul de administrație al Băncii Naționale a României a decis miercuri, 5 octombrie 2022, majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 6,25% pe an, de la 5,50% pe an, începând cu data de 6 octombrie 2022.

Unul din efectele importante ale acestei măsuri va fi creșterea dobânzilor pentru credite, urmând să fie afectate atât cele noi, cât și cele deja contractate care trebuie plătite. Domnule prim-ministru, este deja a șaptea creștere a ratei dobânzii de referință pe care o anunță BNR în acest an, pe fondul creșterii inflației. Comparativ, la începutul anului, dobânda cheie avea valoarea de 1,75%.

Revenind la prețurile gazelor naturale și energiei electrice, instituția a subliniat că aceștia sunt principalii factorii determinanți care au stat la baza inflației, inclusiv în ce privește condițiile modificării schemei de plafonare a prețurilor energiei electrice și alimentelor.

În altă ordine de idei, avem IMM-urile, care sunt grav afectate de creșterea facturilor la energie și gaze. Un sondaj apărut la începutul acestui an a prezis închideri și concedieri masive de către companiile mici și medii, fapt care, din păcate, se adeverește în prezent.

În același timp, nu sunt oferite măsuri sau scheme realiste de sprijin care să aibă efecte directe asupra nivelului de trai al cetățenilor României.

De asemenea, trebuie menționată inițiativa coaliției de a propune în Parlament, nu la Guvern, măsurile de majorare a impozitelor cu 50%. Domnule prim-ministru, este nevoie urgentă de implicarea dumneavoastră, cu precădere în cele trei spețe enunțate mai sus. Contez pe înțelegerea dumneavoastră și profesionalismul dumneavoastră, astfel că vă rog să ne răspundeți punctual la următoarele întrebări:

1. Care este poziția dumneavoastră, în calitate de prim-ministru al României, cu privire la situațiile expuse mai sus?

2. În ce măsură veți contribui la îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor români, luând în considerare cele trei spețe enunțate mai sus (grup de lucru, măsuri și soluții concrete, plan de lucru ș.a.)?

3. Care sunt, din punctul dumneavoastră de vedere, soluțiile urgente care trebuie luate pentru un minim efect pozitiv asupra cetățenilor și a traiului acestora?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
Ratarea aderării la Spațiul Schengen este un eșec monumental de politică externă al Președintelui Iohannis și al Guvernului Ciucă. Pentru români, este o trezire cruntă la realitate și o dovadă în plus că umilința, compromisurile, lașitatea și impostura nu sunt instrumente cu care să poată fi […]
Adresată:  Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, prim-ministru al României                    Domnului Lucian ROMAȘCANU, ministru al Culturii De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 07/12/2021 Obiectul întrebării: […]
Deputatul AUR, Dumitru-Viorel Focșa, a declarat că AUR a inițiat un proiect de lege care a fost în această săptămâna dezbătut în Comisia pentru Energie de la Senat și care prevede fuziunea dintre 2 coloși de producere a energiei electrice: CE Oltenia și Hidroelectrica. Potrivit deputatului […]
Deputatul AUR, Antonio Andrușceac, a declarat, în cadrul conferinței săptămânale de presă, că AUR își dorește să vadă în bugetul de stat și acele proiecte benefice pentru țară pe care le va depune opoziția. Liderul deputaților AUR a precizat că AUR se va opune unui buget […]
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, a declarat, în cadrul conferinței de presă săptămânale, că pretextul invocat de Cancelarul Austriei că prin România sau din România există fluxuri masive de imigranți ilegal este unul rușinos din punctul de vedere al AUR. Liderul […]
Adresată:  Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, prim-ministru al României                    Domnului Lucian ROMAȘCANU, ministru al Culturii De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 07/12/2021 Obiectul întrebării: […]