Andrei Hangan – Întrebare parlamentară – Situația nefavorabilă a românilor și scăderea nivelului de trai

Adresată: Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-Ministrul României

De către:  Senator Andrei HANGAN

Circumscripţia electorală: nr. 9 – Brăila

Grupul parlamentar: AUR

Şedința Senatului din data de: 12.10.2022

Obiectul întrebării: Situația nefavorabilă a românilor și scăderea nivelului de trai

Stimate domnule Prim-Ministru,

Actualul context în care românii se află nu este deloc unul favorabil. Cetățenii României au nevoie de sprijin și de soluții din partea statului, care să aibă efecte pozitive reale asupra nivelului de trai.

Mă voi raporta în cadrul acestui document la trei spețe care afectează și mai mult condiția traiului cetățenilor și, împlicit, a țării.

Luând în considerare că IMM-urile și cetățenii sunt semnificativ afectați de facturile crescute la energie electrică și gaze, consiliul de administrație al Băncii Naționale a României a decis miercuri, 5 octombrie 2022, majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 6,25% pe an, de la 5,50% pe an, începând cu data de 6 octombrie 2022.

Unul din efectele importante ale acestei măsuri va fi creșterea dobânzilor pentru credite, urmând să fie afectate atât cele noi, cât și cele deja contractate care trebuie plătite. Domnule prim-ministru, este deja a șaptea creștere a ratei dobânzii de referință pe care o anunță BNR în acest an, pe fondul creșterii inflației. Comparativ, la începutul anului, dobânda cheie avea valoarea de 1,75%.

Revenind la prețurile gazelor naturale și energiei electrice, instituția a subliniat că aceștia sunt principalii factorii determinanți care au stat la baza inflației, inclusiv în ce privește condițiile modificării schemei de plafonare a prețurilor energiei electrice și alimentelor.

În altă ordine de idei, avem IMM-urile, care sunt grav afectate de creșterea facturilor la energie și gaze. Un sondaj apărut la începutul acestui an a prezis închideri și concedieri masive de către companiile mici și medii, fapt care, din păcate, se adeverește în prezent.

În același timp, nu sunt oferite măsuri sau scheme realiste de sprijin care să aibă efecte directe asupra nivelului de trai al cetățenilor României.

De asemenea, trebuie menționată inițiativa coaliției de a propune în Parlament, nu la Guvern, măsurile de majorare a impozitelor cu 50%. Domnule prim-ministru, este nevoie urgentă de implicarea dumneavoastră, cu precădere în cele trei spețe enunțate mai sus. Contez pe înțelegerea dumneavoastră și profesionalismul dumneavoastră, astfel că vă rog să ne răspundeți punctual la următoarele întrebări:

1. Care este poziția dumneavoastră, în calitate de prim-ministru al României, cu privire la situațiile expuse mai sus?

2. În ce măsură veți contribui la îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor români, luând în considerare cele trei spețe enunțate mai sus (grup de lucru, măsuri și soluții concrete, plan de lucru ș.a.)?

3. Care sunt, din punctul dumneavoastră de vedere, soluțiile urgente care trebuie luate pentru un minim efect pozitiv asupra cetățenilor și a traiului acestora?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Naţional de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, anunță Conferința “Make Europe Great Again” din acest weekend de la Palatul Parlamentului ca fiind cel mai mare si mai important eveniment al mișcării conservatoare organizat până acum în România.   “Institutul Conservator […]
Mihai Enache AUR Primăria capitalei provocare
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre noii candidați ai Coaliției PSD-PNL pentru postul de primar al Bucureștiului. Acesta a subliniat că acum, în loc de un candidat pierzător Coaliția are doi candidați pierzători și a detaliat: […]
Claudiu Târziu președintele CNC al AUR
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, a vorbit, în cadrul conferinței de presă a AUR de marți, 23 aprilie, despre evenimentul M.E.G.A., cel mai mare eveniment conservator desfășurat vreodată pe pământ românesc. ”Partidul AUR prin Institutul pentru Studii Politice […]
Deputatul AUR Adrian Axinia atrage atenția că România s-ar putea confrunta în acest an cu o situație economică fără precedent, din cauza măsurilor luate de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. „Este o nebunie ce vedem în momentul de față. Practic, cu banii împrumutați, Guvernul încearcă să creeze […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 23.04.2024 Obiectul întrebării: Provocările în aplicarea Planului Național pentru stoparea traficului de deșeuri din lipsa de personal Stimate domnule […]
Adresată: Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Nicoleta-Mioara Cîrciumaru De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 23/04/2024 Obiectul întrebării: Sancțiunile privind nerespectarea obligațiilor de declarare în cadrul sistemului RO e-Transport Stimată Doamnă Preşedinte, […]