Andrei Hangan – Întrebare parlamentară – Modificarea legislației pentru a combate mafia gunoaielor la Vama Borș 2

Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

De către:  Senator Andrei HANGAN

Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila

Grupul parlamentar: AUR

Şedința Senatului din data de: 07.11.2023

Obiectul întrebării: Modificarea legislației pentru a combate mafia gunoaielor la Vama Borș 2

Stimate domnule Ministru,

O nouă captură de aproape 30 de tone de deșeuri aduse din țări occidentale a fost făcută la Vama Borș 2, potrivit informațiilor apărute recent. Dumneavoastră, în calitate de Ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, ați propus modificări legislative pentru a limita afacerile mafiei gunoaielor. Acest incident subliniază necesitatea unor măsuri urgente pentru protejarea mediului și prevenirea depozitării ilegale de deșeuri în România.

Depozitarea deșeurilor costă semnificativ mai puțin în România comparativ cu alte țări UE, deschizând oportunități de afaceri pentru grupările de crimă organizată. Modificările legislative propuse de dumneavoastră în recentele declarații vizează limitarea acestor practici și asigurarea conformității cu normele europene privind gestionarea deșeurilor.

Personal, consider că este îngrijorător să vedem că România devine o destinație pentru depozitarea ilegală de deșeuri. Propunerea de modificare a legii este un pas în direcția corectă, dar este esențial să se asigure punerea în aplicare eficientă și implicarea mai activă a autorităților pentru combaterea acestei probleme.

Aşadar, fiind în legătură cu subiectul, vă rugăm să ne precizaţi:

– Care sunt detaliile modificărilor legislative pe care le propuneți pentru a limita depozitarea ilegală de deșeuri și pentru a combate mafia gunoaielor?

– Cum intenționează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să colaboreze cu alte instituții, precum Poliția de Frontieră și Garda de Mediu, pentru a eficientiza eforturile de combatere a traficului ilegal de deșeuri?

– Cum se justifică dublarea taxei pentru depozitarea deșeurilor de la 1 ianuarie și cum se estimează că aceasta va influența comportamentul firmelor implicate în aceste afaceri?

– Există planuri pentru impunerea de sancțiuni mai severe sau măsuri preventive pentru transporturile frauduloase care trec fraudulos vama după orele de program ale Gărzii de Mediu?

– Cum plănuiește ministerul pe care îl conduceți să prevină astfel de incidente în viitor și să sensibilizeze operatorii economici asupra consecințelor depozitării ilegale de deșeuri?

– Care este poziția Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor cu privire la necesitatea unei cooperări mai strânse între statele membre ale Uniunii Europene pentru combaterea traficului ilegal de deșeuri și pentru implementarea unor măsuri preventive la nivel european?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

După ore îndelungate de discuții cu reprezentanții autorităților locale britanice, la care au luat parte și parlamentarii AUR Antonio Andrușceac și Gheorghe Adrian Cătană, copiii familiei de români care au fost luați din sânul familiei se întorc acasă. Antonio Andrușceac este deputat, dar și specialist în […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, a criticat soluția propusă de ministrul agriculturii, Florin Barbu, prin care ministerul să intervină cu un mecanism prin care să le fie amânate ratele la bănci o anumită perioadă fermierilor. Marius Lulea consideră că, prin această măsură, datoria fermierilor va crește, subliniind […]
George Simion, candidatul AUR pentru funcția de Președinte al României, a inaugurat luni, 22 iulie, sediul de campanie pentru alegerile de la finalul anului la Magazinul București în prezența a sute de persoane. Oamenii prezenți la evenimentul de deschidere a sediului au semnat contractul de înscriere […]
România se confruntă cu una dintre cele mai severe secete din istoria recentă, fiind cea mai afectată țară din Uniunea Europeană. Din cauza secetei extreme, UE riscă să piardă 800.000 de tone de porumb, jumătate din această cantitate fiind din România. Mai mult, recoltele fermierilor noștri […]
Marcel Ciolacu a organizat astăzi o ședință de urgență la Guvern din cauza riscului de blackout. O întâlnire care, dacă nu ar fi fost politicile distructive din domeniul energetic ale PSD și PNL din ultimii 34 de ani, nu ar fi trebuit să aibă loc. Care […]
Claudiu Târziu Parlamentul European Ursula von der Leyen
Președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor și liderul europarlamentarilor AUR, Claudiu Târziu, a declarat, în contextul sesiunii plenare desfășurate la Strasbourg în cadrul căreia Ursula von der Leyen a fost aleasă cu 401 voturi din 707 valabil exprimate pentru conducerea Comisiei Europene, […]