Andrei Hangan – Întrebare parlamentară – Modificarea legislației pentru a combate mafia gunoaielor la Vama Borș 2

Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

De către:  Senator Andrei HANGAN

Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila

Grupul parlamentar: AUR

Şedința Senatului din data de: 07.11.2023

Obiectul întrebării: Modificarea legislației pentru a combate mafia gunoaielor la Vama Borș 2

Stimate domnule Ministru,

O nouă captură de aproape 30 de tone de deșeuri aduse din țări occidentale a fost făcută la Vama Borș 2, potrivit informațiilor apărute recent. Dumneavoastră, în calitate de Ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, ați propus modificări legislative pentru a limita afacerile mafiei gunoaielor. Acest incident subliniază necesitatea unor măsuri urgente pentru protejarea mediului și prevenirea depozitării ilegale de deșeuri în România.

Depozitarea deșeurilor costă semnificativ mai puțin în România comparativ cu alte țări UE, deschizând oportunități de afaceri pentru grupările de crimă organizată. Modificările legislative propuse de dumneavoastră în recentele declarații vizează limitarea acestor practici și asigurarea conformității cu normele europene privind gestionarea deșeurilor.

Personal, consider că este îngrijorător să vedem că România devine o destinație pentru depozitarea ilegală de deșeuri. Propunerea de modificare a legii este un pas în direcția corectă, dar este esențial să se asigure punerea în aplicare eficientă și implicarea mai activă a autorităților pentru combaterea acestei probleme.

Aşadar, fiind în legătură cu subiectul, vă rugăm să ne precizaţi:

– Care sunt detaliile modificărilor legislative pe care le propuneți pentru a limita depozitarea ilegală de deșeuri și pentru a combate mafia gunoaielor?

– Cum intenționează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să colaboreze cu alte instituții, precum Poliția de Frontieră și Garda de Mediu, pentru a eficientiza eforturile de combatere a traficului ilegal de deșeuri?

– Cum se justifică dublarea taxei pentru depozitarea deșeurilor de la 1 ianuarie și cum se estimează că aceasta va influența comportamentul firmelor implicate în aceste afaceri?

– Există planuri pentru impunerea de sancțiuni mai severe sau măsuri preventive pentru transporturile frauduloase care trec fraudulos vama după orele de program ale Gărzii de Mediu?

– Cum plănuiește ministerul pe care îl conduceți să prevină astfel de incidente în viitor și să sensibilizeze operatorii economici asupra consecințelor depozitării ilegale de deșeuri?

– Care este poziția Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor cu privire la necesitatea unei cooperări mai strânse între statele membre ale Uniunii Europene pentru combaterea traficului ilegal de deșeuri și pentru implementarea unor măsuri preventive la nivel european?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR a luat act de protestele românilor în privința amplasării statuii Hidra a sculptorului contemporan Costin Ioniță în fața grupului statuar al Voievozilor Români, lucrare de artă de for public, din perioada interbelică, șapte dintre statui fiind incluse în lista monumentelor istorice. Întrebarea legitimă este cine […]
Demiterea șefului APIA, Ionuț Lupu, după doar două luni de mandat, pe motiv că ar fi blocat banii pentru fermieri nu este altceva decât o mascaradă făcută de ministrul PSD al agriculturii, Florin Barbu, nimeni altul decât marioneta lui Paul Stănescu, doar pentru a ascunde adevăratul […]
Alături de activistul Tiberiu Boșutar, dăm startul celui mai important proiect inițiat împotriva mafiei pădurilor. AUR înființează Departamentul „Legea Codrului de AUR”, prin care vrem să aducem investigații de proporții despre jaful făcut asupra resurselor țării de șmecheri protejați la nivel local chiar de cei care […]
Alianța pentru Unirea Românilor îi îndeamnă pe românii patrioți, indiferent de culoarea politică, să se alieze la alegerile locale împotriva reprezentanților PNL-PSD, care țin România în subdezvoltare de mai bine de 30 de ani. „Având în vedere graba guvernării de a face alegeri comasate, ne schimbăm […]
Adresată: Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de StatisticăDe către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țăriiCircumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţăriiObiectul întrebării: Datele recensămintelor generale ale populației României privind […]
Către: Domnul Ion-Marcel CIOLACU, Prim-ministrul RomânieiDe la:Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş Subiectul întrebării: Renovarea Palatului Victoria Stimate domnule Prim-ministru, Având în vedere anunțul recent al Premierului Marcel Ciolacu privind planurile de reabilitare a Palatului Victoria, finanțate cu fonduri europene, exprimăm preocupare specială asupra […]