Andrei Hangan – Întrebare parlamentară – Dezastru ecologic în Buzău

Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

De către:  Senator Andrei HANGAN

Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila

Grupul parlamentar: AUR

Şedința Senatului din data de: 11.09.2023

Obiectul întrebării: Dezastru ecologic în Buzău

Stimate domnule Ministru,

Un grav dezastru ecologic a fost descoperit în județul Buzău, unde râul Câlnău a fost găsit înghesuit cu o cantitate masivă de gunoi îngropat pe malurile sale. Poliția din Buzău a deschis un dosar penal în urma sesizărilor privind excavări ilegale și ascunderea deșeurilor. Această situație a creat o preocupare semnificativă pentru comunitate și autoritățile locale.

În acest sens, numeroși localnici au alertat autoritățile cu privire la excavările ilegale și ascunderea deșeurilor în gropi făcute de excavatoare în zona protejată de ochii lumii, la malul râului Câlnău. Aceste practici au generat o investigație imediată a Poliției și a Direcției Apelor Române.

Astfel, poliția din Buzău și Direcția Apelor Române au început cercetările pentru a identifica persoanele responsabile de îngroparea deșeurilor. Un dosar penal a fost întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de îngropare a deșeurilor, în timp ce societatea responsabilă cu excavările ilegale a fost deja sancționată cu o amendă de 75.000 de lei.

Primarul comunei Poșta Câlnău neagă acuzațiile și susține că gunoiul găsit de poliție este acolo de peste trei decenii, aruncat de localnici. Însă, rapoarte ale Gărzii de Mediu Buzău și amendarea societății responsabile arată contrariul.

Este profund îngrijorător să vedem că astfel de practici ilegale de îngropare a deșeurilor au loc, punând în pericol mediul și sănătatea comunităților locale. Este crucial ca autoritățile să acționeze ferm pentru a identifica și sancționa responsabilii, asigurându-se că astfel de incidente nu se mai repetă.

Aşadar, fiind în legătură cu subiectul, vă rugăm să ne precizaţi:

– Cum va interveni ministerul pe care îl aveți în subordine pentru a coordona eforturile de investigație și a asigura că autoritățile locale iau măsurile necesare pentru remedierea situației în Buzău?

– Ce planuri aveți, în calitate de ministru de resort, pentru a preveni astfel de incidente ecologice în viitor și a promova gestionarea durabilă a deșeurilor în zonele rurale?

– Cum va monitoriza și evalua Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor implicarea autorităților locale în gestionarea corespunzătoare a deșeurilor și protejarea mediului?

– Ce strategii intenționează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să implementeze pentru a implica mai activ comunitățile locale în protejarea resurselor naturale și raportarea incidentelor ecologice?

– Există planuri pentru alocarea fondurilor PNRR pentru proiecte care vizează îmbunătățirea infrastructurii de gestionare a deșeurilor și prevenirea poluării în zonele vulnerabile, cum ar fi județul Buzău?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR votat împotriva implicării militare a UE în Ucraina
Delegația AUR din Parlamentul European s-a poziționat împotriva unei rezoluții privind „necesitatea ca UE să sprijine Ucraina continuu”. Textul redactat de grupul Popularilor Europeni, din care fac parte atât partidul Ursulei von der Leyen, cât și PNL, propune aruncarea Europei în haos economic și aducerea frontului […]
Nu trădăm încrederea pe care ne-au acordat-o românii la alegerile europarlamentare! Astăzi, europarlamentarii AUR au votat împotriva realegerii Robertei Metsola în funcția de președinte al Parlamentului European! Nu putem să fim de acord cu politica dusă de doamna Metsola în ultimii ani, o politică ce a […]
Sute de români stabiliți în Spania s-au întâlnit luni, 15 iulie, cu președintele AUR, George Simion. Cu acest prilej, aceștia au semnat și contractele de înscriere în Planul SIMION, program ce are ca obiectiv înlesnirea întoarcerii acasă a românilor din diaspora. „Avem o țară atât de […]
„Guvernarea PSD-PNL a înregistrat o nouă „performanță” în materie economică. Datoria guvernamentală a urcat, în aprilie 2024, până la 852,816 miliarde lei. Ca procent din PIB, datoria guvernamentală a crescut la 52,1%. La această valoare a datoriei, conform legii, guvernul este obligat să ia măsuri urgente! […]
Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor și liderul europarlamentarilor AUR, reacționează la afirmațiile făcute de ministrul energiei, Sebastian Burduja, care a declarat că vizează implementarea unui sistem de contorizare inteligent, care să-i taxeze mai mult pe cetățenii care folosesc energie […]
Pentru a-şi asigura poziția în fruntea Comisiei Europene, Ursula von der Leyen promite imposibilul: mai mult Green Deal pentru a obține voturi în Parlament şi mai puțin Green Deal pentru industrie şi noi toți, arată europarlamentarul AUR, Adrian Axinia. Acesta a subliniat că, în această săptămână, […]