Andrei Hangan – Întrebare parlamentară – Dezastru ecologic în Buzău

Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

De către:  Senator Andrei HANGAN

Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila

Grupul parlamentar: AUR

Şedința Senatului din data de: 11.09.2023

Obiectul întrebării: Dezastru ecologic în Buzău

Stimate domnule Ministru,

Un grav dezastru ecologic a fost descoperit în județul Buzău, unde râul Câlnău a fost găsit înghesuit cu o cantitate masivă de gunoi îngropat pe malurile sale. Poliția din Buzău a deschis un dosar penal în urma sesizărilor privind excavări ilegale și ascunderea deșeurilor. Această situație a creat o preocupare semnificativă pentru comunitate și autoritățile locale.

În acest sens, numeroși localnici au alertat autoritățile cu privire la excavările ilegale și ascunderea deșeurilor în gropi făcute de excavatoare în zona protejată de ochii lumii, la malul râului Câlnău. Aceste practici au generat o investigație imediată a Poliției și a Direcției Apelor Române.

Astfel, poliția din Buzău și Direcția Apelor Române au început cercetările pentru a identifica persoanele responsabile de îngroparea deșeurilor. Un dosar penal a fost întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de îngropare a deșeurilor, în timp ce societatea responsabilă cu excavările ilegale a fost deja sancționată cu o amendă de 75.000 de lei.

Primarul comunei Poșta Câlnău neagă acuzațiile și susține că gunoiul găsit de poliție este acolo de peste trei decenii, aruncat de localnici. Însă, rapoarte ale Gărzii de Mediu Buzău și amendarea societății responsabile arată contrariul.

Este profund îngrijorător să vedem că astfel de practici ilegale de îngropare a deșeurilor au loc, punând în pericol mediul și sănătatea comunităților locale. Este crucial ca autoritățile să acționeze ferm pentru a identifica și sancționa responsabilii, asigurându-se că astfel de incidente nu se mai repetă.

Aşadar, fiind în legătură cu subiectul, vă rugăm să ne precizaţi:

– Cum va interveni ministerul pe care îl aveți în subordine pentru a coordona eforturile de investigație și a asigura că autoritățile locale iau măsurile necesare pentru remedierea situației în Buzău?

– Ce planuri aveți, în calitate de ministru de resort, pentru a preveni astfel de incidente ecologice în viitor și a promova gestionarea durabilă a deșeurilor în zonele rurale?

– Cum va monitoriza și evalua Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor implicarea autorităților locale în gestionarea corespunzătoare a deșeurilor și protejarea mediului?

– Ce strategii intenționează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să implementeze pentru a implica mai activ comunitățile locale în protejarea resurselor naturale și raportarea incidentelor ecologice?

– Există planuri pentru alocarea fondurilor PNRR pentru proiecte care vizează îmbunătățirea infrastructurii de gestionare a deșeurilor și prevenirea poluării în zonele vulnerabile, cum ar fi județul Buzău?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Democrația a fost oficial ucisă de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, disperați să rămână la putere pentru următorii 10 ani de iluzorie stabilitate. Ce nu înțeleg ei este că românii s-au săturat de cele două partide care au nenorocit România timp de 34 de ani și […]
AUR a luat act de protestele românilor în privința amplasării statuii Hidra a sculptorului contemporan Costin Ioniță în fața grupului statuar al Voievozilor Români, lucrare de artă de for public, din perioada interbelică, șapte dintre statui fiind incluse în lista monumentelor istorice. Întrebarea legitimă este cine […]
Demiterea șefului APIA, Ionuț Lupu, după doar două luni de mandat, pe motiv că ar fi blocat banii pentru fermieri nu este altceva decât o mascaradă făcută de ministrul PSD al agriculturii, Florin Barbu, nimeni altul decât marioneta lui Paul Stănescu, doar pentru a ascunde adevăratul […]
Alături de activistul Tiberiu Boșutar, dăm startul celui mai important proiect inițiat împotriva mafiei pădurilor. AUR înființează Departamentul „Legea Codrului de AUR”, prin care vrem să aducem investigații de proporții despre jaful făcut asupra resurselor țării de șmecheri protejați la nivel local chiar de cei care […]
Alianța pentru Unirea Românilor îi îndeamnă pe românii patrioți, indiferent de culoarea politică, să se alieze la alegerile locale împotriva reprezentanților PNL-PSD, care țin România în subdezvoltare de mai bine de 30 de ani. „Având în vedere graba guvernării de a face alegeri comasate, ne schimbăm […]
Adresată: Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de StatisticăDe către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țăriiCircumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţăriiObiectul întrebării: Datele recensămintelor generale ale populației României privind […]