Andrei Hangan – Întrebare parlamentară – Declinul agriculturii române

Adresată: Domnului Florin-Ionuț BARBU, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

De către:  Senator Andrei HANGAN

Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila

Grupul parlamentar: AUR

Şedința Senatului din data de: 12.03.2024

Obiectul întrebării: Declinul agriculturii române

Stimate domnule Ministru,

Potrivit datelor statistice oficiale, recent publice, se confirmă o imagine îngrijorătoare a sectorului agricol din România în ultimii zece ani. Producția de legume și fructe a înregistrat scăderi semnificative, semnalând provocări majore pentru agricultura națională. În acest context, este crucial să analizăm evoluțiile și să adresăm întrebări cu privire la strategiile și politica agricolă pentru a inversa această tendință.

Producția de legume proaspete a României a suferit o scădere de peste 40%, indicând o problemă sistemică în gestionarea culturilor de legume.

În ceea ce privește fructele, există o diversitate de evoluții. Deși producția de pere și piersici a înregistrat scăderi, producția de mere, fructe de pădure și nuci a înregistrat o creștere semnificativă. Cu toate acestea, România nu ocupă poziții de frunte în clasamentele UE pentru producția de fructe și legume.

Declinul constant al producției de legume și fructe reprezintă o problemă serioasă pentru securitatea alimentară și economia țării. Este esențial ca guvernul să implementeze măsuri strategice pentru a sprijini agricultorii și a promova tehnologii și practici agricole sustenabile.

Aşadar, fiind în legătură cu subiectul, vă rugăm să ne precizaţi:

– Cum intenționează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale să abordeze scăderea semnificativă a producției de legume și fructe și să implementeze strategii pentru revigorarea sectorului agricol?

– Care sunt planurile ministerului pe care îl aveți în subordine pentru a promova practici agricole sustenabile și tehnologii inovatoare care ar putea spori productivitatea și reziliența culturilor?

– Cum intenționează ministerul să sprijine fermierii afectați de scăderea producției, inclusiv prin programe de formare și acces la finanțare?

– Există inițiative de cooperare cu alte state membre UE pentru schimbul de bune practici și soluții comune pentru problemele agricole?

– Care sunt eforturile dumneavoastră, în calitate de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru a promova consumul de produse locale și a sprijini agricultorii locali prin programe de marketing și educație a consumatorilor?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Marcel Boloș refuză să vină în Parlament pentru a da explicații cu privire la situația economică dezastruoasă și la ultimele măsuri luate de ministerul de Finanțe, care nu fac decât să îi sărăcească și mai mult pe români. Concret, ministrul de Finanțe ar fi trebuit să […]
George Simion Meritocratia AUR
Peste 700 de români, specialiști în domenii cheie pentru țară, au aplicat pe LinkedIn la programul „Meritocrația conduce România”, lansat în urmă cu doar trei zile de președintele AUR, George Simion. Sunt români specializați în tehnologie, educație, sănătate, oameni cu experiență vastă, care vor să dea […]
claudiu-tarziu
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, critică în termeni foarte duri “Codul de conduită pentru prevenția și sancționarea xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură”, document adoptat de Ministerul Educației și intrat recent în vigoare. “Conform prevederilor acestui document, […]
AUR Chișinău candidații la alegerile europarlamentare
Alianța pentru Unirea Românilor și-a prezentat duminică, 21 aprilie, la Chișinău, în Republica Moldova, într-un eveniment inedit, o parte dintre candidații pentru alegerile europarlamentare care se vor desfășura pe data de 9 iunie 2024. La evenimentul organizat la Chișinău, la care au participat peste 300 de […]
AUR mașini medici mediul rural
Alianța pentru Unirea Românilor pune la dispoziția medicilor de familie 40 de mașini pe care să le folosească pentru deplasările în teritoriu. Primele două mașini au fost deja redirecționate medicilor de familie din Mureș și Teleorman, în cadrul unui eveniment care a avut loc în fața […]
Regimul de la Kiev, prin intermediul serviciului său de spionaj militar HUR, se amestecă grosolan în treburile interne ale României, în campania electorală în curs. Totodată, Kievul urmărește și intimidarea românilor din Ucraina, precum și intimidarea Patriarhiei Române. Presa de la Kiev, citând ca sursă serviciul […]