Andrei Hangan – Întrebare parlamentară – Beneficiile pădurilor urbane pentru orașe mai atractive și viabile

Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

De către:  Senator Andrei HANGAN

Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila

Grupul parlamentar: AUR

Şedința Senatului din data de: 20.09.2023

Obiectul întrebării: Beneficiile pădurilor urbane pentru orașe mai atractive și viabile

Stimate domnule Ministru,

În contextul urbanizării accelerate, orașele din întreaga lume se confruntă cu provocări semnificative legate de calitatea vieții, mediu și sănătate. Un aspect esențial în abordarea acestor probleme îl reprezintă pădurile urbane și spațiile verzi. În acest sens, o analiză recent publicată în spațiul public, explorează beneficiile aduse de pădurile urbane, subliniind importanța lor pentru a face orașele mai atractive și viabile.

Potrivit analizei, pădurile urbane sunt spații verzi planificate și întreținute în cadrul zonelor urbane, care au un impact semnificativ asupra vieții orașelor. Un prim avantaj ar fi acela al creșterii valorii estetice și recreative a orașului, pădurile urbane adaugând valoare estetică peisajului urban, oferind locuri de relaxare și recreere. Aceste spații verzi contribuie la sănătatea mentală a locuitorilor și fac orașul mai atrăgător pentru rezidenți și turiști.

În al doilea rând, pădurile urbane contribuie la stimularea biodiversității și luptei împotriva schimbărilor climatice, furnizând habitate pentru diverse specii de plante și animale, contribuind totodată la menținerea biodiversității și la protejarea mediului urban. De asemenea, ele absorb dioxidul de carbon și ajută la reducerea poluării atmosferice.

Pe de altă parte, integrarea spațiilor verzi în planificarea urbană poate duce la dezvoltarea unei infrastructuri mai durabile și mai eficiente, îmbunătățind transportul alternativ și conectivitatea în oraș, iar vegetația din spațiile verzi contribuie la reducerea efectului de insulă termică din orașe, menținând un climat plăcut și reducând riscul de valuri extreme de căldură.

Stimate domnule ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, în mod cert, analiza subliniază cu argumente solide importanța pădurilor urbane pentru orașe. Aceste spații verzi nu numai că îmbunătățesc aspectul estetic al orașelor, dar au și beneficii semnificative pentru mediu, sănătate și infrastructură. În calitate de trimiși ai cetățenilor, avem datoria de a contribui la crearea și menținerea acestor păduri urbane, pentru un viitor mai verde și mai sănătos.

Aşadar, fiind în legătură cu subiectul, vă rugăm să ne precizaţi:

– Ce inițiative și programe susține Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru dezvoltarea pădurilor urbane în orașele din România?

– Cum pot orașele mari să colaboreze mai eficient cu ministerul pe care îl conduceți în implementarea proiectelor de creare și întreținere a pădurilor urbane?

– Care sunt strategiile și obiectivele pe termen lung ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor în ceea ce privește promovarea spațiilor verzi și a pădurilor urbane în urbanizarea României?

– Ce măsuri și resurse puneți la dispoziție în calitate de ministru de resort pentru protejarea biodiversității în pădurile urbane?

– În ce măsură contribuie ministerul la combaterea efectului de insulă termică și la promovarea unui mediu urban mai sustenabil prin intermediul pădurilor urbane?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Între 27 mai și 1 iunie, la Geneva, va avea loc cea de-a 77-a adunare a Organizației Mondiale a Sănătății care, potrivit tuturor informațiilor disponibile până la acest moment, prin adoptarea Tratatului de Pandemie Globală, urmărește să instaureze o nouă formă de control la nivel global. […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, vineri, 17 mai, în județul Mureș, la Sighișoara și la Târgu Mureș. În urma unui flashmob organizat în centrul orașului Sighișoara, participanții au ajuns în Cetatea Medievală din Târgu […]
Cultura românească este plină de povestiri despre eroism, unitate și patriotism, povestiri care au fost redate de cinematografia națională. Prin intermediul filmelor istorice, publicul poate să cunoască mai bine figuri emblematice ale istoriei românești, care nu doar că au modelat națiunea, dar au și inspirat generații […]
Direcția Națională Anticorupție a început urmărirea penală în cazul lui Nicușor Dan, după sesizările făcute de Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, cu privire la refuzul primarului general de a informa opinia publică despre banii pe care i-a cheltuit pentru campania publicitară. „Am fost chemați […]
“Antreprenorii români, care ar trebui să fie motorul economic al țării, nu sunt doar împovărați cu tot felul de taxe, impozite și alte biruri gândite de către guvernul PNL-PSD, ca să aibă bani pentru campania electorală și armatele de orci liberalo-pesediste care au sufocat administrația centrală, […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, joi, 16 mai, în Alba Iulia. În urma unui flashmob organizat în centrul orașului participanții au ajuns în Cetatea Alba Carolina, cea mai mare cetate din România, care stă […]