Andrei Hangan – Întrebare parlamentară – Beneficiile pădurilor urbane pentru orașe mai atractive și viabile

Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

De către:  Senator Andrei HANGAN

Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila

Grupul parlamentar: AUR

Şedința Senatului din data de: 20.09.2023

Obiectul întrebării: Beneficiile pădurilor urbane pentru orașe mai atractive și viabile

Stimate domnule Ministru,

În contextul urbanizării accelerate, orașele din întreaga lume se confruntă cu provocări semnificative legate de calitatea vieții, mediu și sănătate. Un aspect esențial în abordarea acestor probleme îl reprezintă pădurile urbane și spațiile verzi. În acest sens, o analiză recent publicată în spațiul public, explorează beneficiile aduse de pădurile urbane, subliniind importanța lor pentru a face orașele mai atractive și viabile.

Potrivit analizei, pădurile urbane sunt spații verzi planificate și întreținute în cadrul zonelor urbane, care au un impact semnificativ asupra vieții orașelor. Un prim avantaj ar fi acela al creșterii valorii estetice și recreative a orașului, pădurile urbane adaugând valoare estetică peisajului urban, oferind locuri de relaxare și recreere. Aceste spații verzi contribuie la sănătatea mentală a locuitorilor și fac orașul mai atrăgător pentru rezidenți și turiști.

În al doilea rând, pădurile urbane contribuie la stimularea biodiversității și luptei împotriva schimbărilor climatice, furnizând habitate pentru diverse specii de plante și animale, contribuind totodată la menținerea biodiversității și la protejarea mediului urban. De asemenea, ele absorb dioxidul de carbon și ajută la reducerea poluării atmosferice.

Pe de altă parte, integrarea spațiilor verzi în planificarea urbană poate duce la dezvoltarea unei infrastructuri mai durabile și mai eficiente, îmbunătățind transportul alternativ și conectivitatea în oraș, iar vegetația din spațiile verzi contribuie la reducerea efectului de insulă termică din orașe, menținând un climat plăcut și reducând riscul de valuri extreme de căldură.

Stimate domnule ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, în mod cert, analiza subliniază cu argumente solide importanța pădurilor urbane pentru orașe. Aceste spații verzi nu numai că îmbunătățesc aspectul estetic al orașelor, dar au și beneficii semnificative pentru mediu, sănătate și infrastructură. În calitate de trimiși ai cetățenilor, avem datoria de a contribui la crearea și menținerea acestor păduri urbane, pentru un viitor mai verde și mai sănătos.

Aşadar, fiind în legătură cu subiectul, vă rugăm să ne precizaţi:

– Ce inițiative și programe susține Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru dezvoltarea pădurilor urbane în orașele din România?

– Cum pot orașele mari să colaboreze mai eficient cu ministerul pe care îl conduceți în implementarea proiectelor de creare și întreținere a pădurilor urbane?

– Care sunt strategiile și obiectivele pe termen lung ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor în ceea ce privește promovarea spațiilor verzi și a pădurilor urbane în urbanizarea României?

– Ce măsuri și resurse puneți la dispoziție în calitate de ministru de resort pentru protejarea biodiversității în pădurile urbane?

– În ce măsură contribuie ministerul la combaterea efectului de insulă termică și la promovarea unui mediu urban mai sustenabil prin intermediul pădurilor urbane?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Forumul Aleșilor Locali cu tema „Redefinirea Administrației Publice locale – Eficiență, Transparență, Inovație” a reunit la Palatul Parlamentului aleși locali de la toate partidele din România, invitați străini și specialiști în domeniul administrației publice. Acest forum a fost conceput ca o platformă de dezbatere extinsă și […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat joi, 07 decembrie 2023, dezbaterea cu tema „România – placă turnantă a transporturilor europene”. Perspectiva suveranistă asupra transporturilor din România pune accentul pe promovarea intereselor naționale și asigurarea suveranității și securității statului în domeniul transporturilor. Alături de specialiști în […]
Guvernul Ciolacu își dă încă o dată testul incompetenței. Prin draftul de ordonanță de urgență care a apărut în spațiul public vedem că Guvernul PSD-PNL pregătește un atac distructiv la adresa educației din România. Marcel Ciolacu se pregătește să taie finanțarea de 15% din Bugetul General […]
După ce a acordat burse de merit pentru elevii cu medii 2 și 3, doamna Deca nu s-a oprit aici cu masacrarea educației copiilor noștri! Pentru doamna Deca, rezultatele catastrofale de la testele PISA sunt motiv de optimism, deoarece de pe ultimul loc am „avansat” pe […]
Deputatul AUR, Dan Tanasă, a criticat declarațiile pe care președintele UDMR, Kelemen Hunor, le-a făcut în Statele Unite ale Americii, subliniind că, în vreme ce românii celebrau Ziua Națională, liderul UDMR arunca din nou cu venin și noroi în statul român. „Zilele trecute, în timp ce […]
Președintele AUR, George Simion, a atras atenția că actualul Guvern PSD – PNL nu reușește să aibă grijă de copiii României. Acesta a precizat că Programul „Cornul și Laptele” nu funcționează în mare majoritate din județele țării din cauză că nu sunt bani. De asemenea, pentru […]