Andrei Hangan – declarație politică – Un sistem sanitar precar, cu directe consecințe asupra vieților omenești!

Adresată de către domnul senator Andrei Hangan în ședința Senatului din data de 17.02.2021.

Stimați colegi,

Doresc ca prin intermediul acestei declarații politice să trag un semnal de alarmă. Din păcate, în urma ultimelor evenimente tragice întâmplate în sistemul medical, cu grave consecințe asupra vieților omenești, în continuare, nu există niciun responsabil.

Numărul victimelor în urma incendiului de la Matei Balș a ajuns la 20. Acest bilanț este înfiorător și nu poate reprezenta doar o cifră statistică, deoarece oameni nevinovați au plătit cu propria viață pentru neasumarea răspunderii și a responsabilității unor funcții deținute.

Deși ne-am confruntat cu o situație similară în urma incendiului de la Spitalul Piatra Neamț soldat cu aceleași consecințe, nu au fost luate niciun fel de măsuri, deși starea spitalelor era cunoscută, în ceea ce privește siguranța și sănătatea pacienților.

În continuare, ne lovim de aceeași indolență și neasumare, deoarece nici după cel mai recent episod, de la Matei Balș, nu au fost luate măsuri. Așadar, apariția unui episod similar este posibilă oricând, atâta timp cât infrastructura spitalelor este veche, depășită și nu mai respectă standardele actuale. În perioada noiembrie 2020 – ianuarie 2021, în total, pe teritoriul României au existat șapte incendii, la șapte spitale diferite. În spitalele românești se moare prea mult din cauze evitabile.

Ce vreau să punctez este faptul că siguranța și sănătatea pacienților este prioritară. Tocmai de aceea este de neiertat faptul că, în urma celor șapte incidente similare celui de la Matei Balș, persistă lipsa măsurilor, a soluțiilor și a unei rezoluții definite în vederea prevenirii unor astfel de episoade.

Neasumarea răspunderii și a responsabilității din partea autorităților are consecințe grave asupra vieții oamenilor!

Vă solicit, prin intermediul acestei declarații politice, să dați dovadă de RESPONSABILITATE și ASUMARE atunci când acționați cu privire la chestiuni ce țin de sănătatea și siguranța pacienților din spitalele de stat din România.

Vă rog să luați în serios aceste aspecte, căci românii nu vor uita lipsa de empatie, interes și responsabilitate de care continuați să dați dovadă.

România are nevoie urgentă de consolidarea sistemului sanitar. Iar faptul că, de aproape un an, atenția unei țări întregi este îndreptată înspre sistemul medical românesc ar fi trebuit să determine și să stimuleze autoritățile, în speță cei responsabili cu gestionarea acestuia, să își dea interesul mult mai mult decât de obicei pentru ca, într-un final, sistemul să funcționeze impecabil. Din păcate, nu funcționează și, tocmai de aceea, îmi doresc ca acest proces care asigură evoluția să fie realizat cu experiență și competență!

Cu toate acestea, simt nevoia să fac un apel la calm inclusiv către cetățenii români. Știu că există acest sentiment de revoltă, cel puțin în sinea fiecăruia, pentru că, repet, ce se petrece nu mai este nici accident, nici întâmplare și nici coincidență. Este strict rodul nepăsării și dezinteresului față de dumneavoastră, cetățenii români.

Repet, sper să înțelegeți situația în care ne aflăm și să vă asumați responsabilitatea instituțiilor pe care le conduceți!

Sănătatea și siguranța cetățenilor primează în fața oricărui interes!

Vă mulțumesc,

Senator Andrei Hangan

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]
Către: Domnul Sorin Mihai Câmpeanu, Ministrul Educației Adresată de către: Evdochia Aelenei Circumscripția electorală: Nr. 14, Constanța Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Ședința Senatului din: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Clarificări cu privire la măsuri de prevenirea abandonului școlar Domnule Ministru, Proiectul „România Educată” a început […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 – Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Protejarea arborilor remarcabili Stimate domnule Ministru, România nu are, până la acest moment, o legislație […]