Andrei Hangan – declarație politică – Un sistem sanitar precar, cu directe consecințe asupra vieților omenești!

Adresată de către domnul senator Andrei Hangan în ședința Senatului din data de 17.02.2021.

Stimați colegi,

Doresc ca prin intermediul acestei declarații politice să trag un semnal de alarmă. Din păcate, în urma ultimelor evenimente tragice întâmplate în sistemul medical, cu grave consecințe asupra vieților omenești, în continuare, nu există niciun responsabil.

Numărul victimelor în urma incendiului de la Matei Balș a ajuns la 20. Acest bilanț este înfiorător și nu poate reprezenta doar o cifră statistică, deoarece oameni nevinovați au plătit cu propria viață pentru neasumarea răspunderii și a responsabilității unor funcții deținute.

Deși ne-am confruntat cu o situație similară în urma incendiului de la Spitalul Piatra Neamț soldat cu aceleași consecințe, nu au fost luate niciun fel de măsuri, deși starea spitalelor era cunoscută, în ceea ce privește siguranța și sănătatea pacienților.

În continuare, ne lovim de aceeași indolență și neasumare, deoarece nici după cel mai recent episod, de la Matei Balș, nu au fost luate măsuri. Așadar, apariția unui episod similar este posibilă oricând, atâta timp cât infrastructura spitalelor este veche, depășită și nu mai respectă standardele actuale. În perioada noiembrie 2020 – ianuarie 2021, în total, pe teritoriul României au existat șapte incendii, la șapte spitale diferite. În spitalele românești se moare prea mult din cauze evitabile.

Ce vreau să punctez este faptul că siguranța și sănătatea pacienților este prioritară. Tocmai de aceea este de neiertat faptul că, în urma celor șapte incidente similare celui de la Matei Balș, persistă lipsa măsurilor, a soluțiilor și a unei rezoluții definite în vederea prevenirii unor astfel de episoade.

Neasumarea răspunderii și a responsabilității din partea autorităților are consecințe grave asupra vieții oamenilor!

Vă solicit, prin intermediul acestei declarații politice, să dați dovadă de RESPONSABILITATE și ASUMARE atunci când acționați cu privire la chestiuni ce țin de sănătatea și siguranța pacienților din spitalele de stat din România.

Vă rog să luați în serios aceste aspecte, căci românii nu vor uita lipsa de empatie, interes și responsabilitate de care continuați să dați dovadă.

România are nevoie urgentă de consolidarea sistemului sanitar. Iar faptul că, de aproape un an, atenția unei țări întregi este îndreptată înspre sistemul medical românesc ar fi trebuit să determine și să stimuleze autoritățile, în speță cei responsabili cu gestionarea acestuia, să își dea interesul mult mai mult decât de obicei pentru ca, într-un final, sistemul să funcționeze impecabil. Din păcate, nu funcționează și, tocmai de aceea, îmi doresc ca acest proces care asigură evoluția să fie realizat cu experiență și competență!

Cu toate acestea, simt nevoia să fac un apel la calm inclusiv către cetățenii români. Știu că există acest sentiment de revoltă, cel puțin în sinea fiecăruia, pentru că, repet, ce se petrece nu mai este nici accident, nici întâmplare și nici coincidență. Este strict rodul nepăsării și dezinteresului față de dumneavoastră, cetățenii români.

Repet, sper să înțelegeți situația în care ne aflăm și să vă asumați responsabilitatea instituțiilor pe care le conduceți!

Sănătatea și siguranța cetățenilor primează în fața oricărui interes!

Vă mulțumesc,

Senator Andrei Hangan

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat că printre prioritățile din această sesiune parlamentară se numără reducerea impozitării muncii în România. Astăzi, în a doua zi de la reluarea activității parlamentare, AUR face un prim pas concret în acest sens prin depunerea unei inițiative legislative prin […]
Către: Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș Subiectul întrebării: Efectele adverse ale vaccinurilor anti-COVID 19 Stimate Domnule Prim-ministru, Atât în Europa, cât și în Statele Unite cresc numărul rapoartelor care demonstrează o legătură directă între procesul […]
Către: Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28, Mureș Subiectul întrebării: Taxarea suplimentară a companiilor energetice Stimate Domnule Prim-ministru, La final de an am asistat la una dintre cele mai îngrijorătoare știri din domeniul energetic, anume faptul că […]
Către: Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28, Mureș Subiectul întrebării: Guvernanța corporativă a întreprinderilor publice Stimate Domnule Prim-ministru, La începutul anului 2023, domnul Silviu Geană, președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură (FSS) Silva, trăgea public un semnal de […]
Către: Carol-Eduard NOVÁK, Ministrul sportului Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș Subiectul întrebării: Investiții ale statului ungar în România Stimate Domnule Ministru, Statul ungar a finanțat cu 1 milion de euro construirea unei baze sportive la Miercurea Ciuc. La ceremonia de deschidere, […]
Către: Domnul Alexandru RAFILA, Ministrul Sănătății Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28, Mureș Subiectul întrebării: Campanie de conștientizare asupra importanței vaccinării Stimate Domnule Ministru, Din presa națională reiese faptul că ministerul pe care îl coordonați a inițiat pe SICAP o licitație pentru „servicii […]