Andrei Hangan – Declarație politică – Salvarea pădurilor din România: prioritate sau nu?

DECLARAȚIE POLITICĂ

De către: Senator Andrei HANGAN   

Circumscripția electorală: nr. 9  – Brăila

Grupul parlamentar: AUR

Ședința Senatului din data de: 16.02.2021

Salvarea pădurilor din România: prioritate sau nu?

Stimați colegi,

    Declarația mea politică de astăzi are în vedere subfinanțarea nefastă a sistemului forestier român. Din nefericire, acest domeniu primește mult mai puține fonduri decât ar avea nevoie, pentru a funcționa în parametri optimi, fapt care determină amplificarea infracționalității.

     În România, fenomenul tăierilor și transporturilor ilegale de material lemnos se află în plină expansiune de mai bine de câțiva ani, dar aparent nimeni nu recunoaște această realitate, la nivel oficial, și nimeni nu propune soluții reale.

     În calitate de senator al României și vicepreședinte în Comisia pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic, am atras atenția, prin nenumărate întrebări și interpelări, asupra dezvoltării nepermise ale acestui fenomen care lasă țara noastră, în fiecare an, cu tot mai puține hectare de pădure.

     România alocă pădurilor sale de 14 ori mai puține fonduri decât ar fi necesar, în condițiile în care sectorul forestier are nevoie de 1,6 miliarde de euro în lupta cu tăierile ilegale de lemn.

      Pe de altă parte, în ceea ce privește împărțirea fondurilor europene cuprinse în Planul Național Strategic (PNS), care se finalizează în aceste zile, România se află din nou pe ultima sută de metri.

      Fără investiții și fără fonduri, sistemul forestier nu poate deveni funcțional! Pădurile țării noastre au nevoie de 1,6 miliarde de euro, dacă ne dorim cu adevărat să combatem tăierile ilegale. Fără fonduri, orice inițiativă de protecție este nulă și nicio strategie nu va putea fi implementată. În plus, nici dezvoltarea rurală, conexă sistemului forestier, nu va putea fi posibilă.

       Astfel, realitatea este ilustrată în culori sumbre, iar riscul ca pădurile României să primească doar 114 milioane de euro prin PNS, pentru următorii zece ani, este de neconceput. Această sumă propusă în Planul Național Strategic este derizorie și absurdă.

        Stimați colegi, stimate colege,

Noi, clasa politică în ansamblul ei, indiferent de culoare, trebuie să ne mobilizăm și să ne implicăm urgent pentru a sprijini pădurile României și din fapte, nu doar din vorbe.

    Salvarea sistemului forestier românesc și combaterea fenomenului tăierilor ilegale de lemn trebuie să devină prioritare!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Guvernul României, domnului prim-ministru Nicolae-Ionel CIUCĂ           Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, domnului viceprim-ministru Sorin Mihai GRINDEANU           Ministerul Afacerilor Interne, domnului ministru Lucian Nicolae BODE De la: Antonio ANDRUȘCEAC Deputat AUR, circumscripția electorală nr. 4, Bacău Subiectul întrebării: Solicitarea Prim-ministrului României de trecere a unităților […]
Către: Nicolae-Ionel Ciucă, Prim-ministrul României De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș Subiectul întrebării: Românii cu mai multe locuințe pot plăti un preț de 5 lei/kWh Stimate Domnule Prim-ministru,           Conform declarațiilor oficialilor români din urmă cu câteva zile, „nici o lege nu […]
Către: domnul Florin Marian SPĂTARU, Ministrul Economiei De la: domnul Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării: Situația primelor acordate în cadrul companiilor aflate în portofoliul, în subordinea și sub autoritatea Ministerului Economiei                                      Stimate Domnule ministru,           În ciuda unei situații economice […]
Către: domnul Sorin Mihai GRINDEANU, Viceprim-ministru, ministrul transporturilor și infrastructurii De la: domnul Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării: Situația primelor acordate în cadrul companiilor aflate în portofoliul, în subordinea și sub autoritatea Ministerului Transporturilor                                      Stimate Domnule ministru,           În ciuda […]
Către: domnul Virgil Daniel Popescu, Ministrul Energiei De la: domnul Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării: Situația primelor acordate în cadrul companiilor aflate în portofoliul, în subordinea și sub autoritatea Ministerului Energiei                                      Stimate Domnule ministru,           În ciuda unei situații economice […]
Către: domnul prof. univ. dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății De la: domnul Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării: Riscul ca România să rămână fără medici cu specializări expuse la mare risc de malpraxis                                      Stimate Domnule ministru,           Emigrarea în masă a […]