Anamaria Gavrilă – declarație politică – “Dacă Virgil Popescu nu poate să rezolve problema Complexului Energetic Hunedoara, premierul Cîţu trebuie să îi găsească un înlocuitor la prima remaniere guvernamentală”

Doamna Anamaria Gavrilă:

Bună dimineaţa!

Şi mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă.

“Dacă Virgil Popescu nu poate să rezolve problema Complexului Energetic Hunedoara, premierul Cîţu trebuie să îi găsească un înlocuitor la prima remaniere guvernamentală”.

Stimaţi colegi,

În ciuda promisiunilor Baronului de Münchhausen din Guvernul României, şi anume a ministrului energiei, Virgil Popescu, situaţia Complexului Energetic Hunedoara este departe de a fi lămurită. Judeţul Hunedoara este astăzi, din punct de vedere social, ca o oală sub presiune. Minerii din Valea Jiului şi angajaţii Termocentralelor Paroşeni şi Mintia nu au nicio perspectivă de viitor, devenii sunt în continuare fără încălzire şi apă caldă, iar România importă tot mai multă energie din cauza întreruperii activităţii Termocentralei de la Mintia, una dintre cele mai mari capacităţi de producţie de energie din zona de nord-vest.

În 23 februarie 2021, ministrul energiei, Virgil Popescu, organiza, la sediul instituţiei pe care o conduce, o întâlnire de lucru cu parteneri sociali pentru identificarea soluţiilor viabile privind reorganizarea Complexului Energetic Hunedoara. În urma discuţiilor, s-au stabilit:

1. Aplicarea, până la finalul lunii martie, a Ordonanţei nr. 60/2019 şi astfel înfiinţarea Complexului Energetic Valea Jiului din 4 exploatări miniere – două cu activităţi de producţie – Vulcan şi Livezeni şi două în procedură de închidere – Lupeni şi Lonea. Termocentrala Paroşeni – care trebuie să beneficieze de schema de sprijin şi punerea în funcţiune a unui grup pe gaz, pe lângă cel pe cărbune, plus o microcentrală pe râul Baleia; şi nu în ultimul rând, trecerea Termocentralei Mintia în subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara.

Şi 2. Elaborarea cadrului legal pentru constituirea unui pachet de măsuri de protecţie socială pentru angajaţii CEH în cazul restructurării, reorganizării sau a falimentului societăţii, cu finanţare din fonduri naţionale sau UE, în contextul procesului de tranziţie justă, adică plăţi compensatorii, venit de completare până la 24 de luni şi posibilitatea pensionării angajaţilor.

Doamnelor şi domnilor,

În timp ce Baronul de Münchhausen a rămas în istorie pentru relatarea unor aventuri presărate cu exagerări fantastice, tot aşa Virgil Popescu ar putea rămâne în istorie cu expunerea unor fantezii în domeniul energiei care să nu se concretizeze niciodată. Problema este, însă, aceea că nu suntem pe un teritoriu de divertisment. Dimpotrivă, vorbim despre o tragedie – în contextul în care în joc e viaţa a zeci de mii de oameni care depind de Complexul Energetic Hunedoara.

Suntem deja în luna aprilie şi măsurile promise de Virgil Popescu la CEH, cu termen de aplicare până la sfârşitul lunii martie, nu s-au întâmplat.

Ce aţi făcut, domnule Popescu, pentru CEH în cele 17 luni de când conduceţi Ministerul Energiei?

Devenii, hunedorenii, românii au nevoie de lideri profesionişti şi patrioţi, pe al căror cuvânt să se poată baza.

Dacă Virgil Popescu nu poate să rezolve problema CEH, premierul Cîţu trebuie să îi găsească acestuia un înlocuitor la prima remaniere guvernamentală.

Mulţumesc frumos.

Anamaria Gavrilă, deputat AUR, Hunedoara.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Basarabia e Romania
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită guvernelor de la București și Chișinău inițierea imediată de consultări bilaterale, precum și cu partenerii politici europeni și euro-atlantici, pentru stabilirea etapelor și măsurilor concrete în vederea reunificării statului și a națiunii române. Congresul național al Alianței pentru Unirea Românilor […]
AUR
Congresul Național AUR, reunit la Alba Iulia, a aprobat vineri, 2 decembrie, strategia de promovare politică a partidului pentru anul 2023. Cele mai importante acțiuni anunțate pentru anul următor sunt construirea unui spital mobil și realizarea unei Caravane de promovare a programului politic, ce se va […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, să obțină un calendar clar privind eliminarea vizelor SUA pentru cetățenii români, în urma întrevederii cu secretarul de stat american Antony Blinken, programată să aibă loc marți. Acest subiect nu mai trebuie să fie tergiversat […]
Expertul în energie Dian Popescu a prezentat, în cadrul unei conferințe organizate de AUR la Palatul Parlamentului având ca temă: ˝Cartea Neagră a guvernării Ciucă. Comemorarea unui an de la instalarea guvernului PNL-PSD-UDMR˝, semnificația vizitei delegației OMV Petrom la Palatul Cotroceni. „OMV are 850 MW putere […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) atrage atenția că decizia Guvernului Ciucă privind majorarea salariului minim brut nu rezolvă problema sistemică, ci doar întreține o masă de manevră în cheie electorală. Soluția corectă ce oferă predictibilitate și stabilitate este cea propusă de AUR, ca venitul minim garantat […]
Adresată:  Domnului PETRE DAEA, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale De către domnul senator:  Dorinel COSMA Circumscripția electorală: Nr. 7, Botoșani Data: 17.11.2022 Obiectul întrebării: Reiterearea întrebării parlamentare nr. 1559/a din  14.9.2022  privind situația reală a sistemului de irigații din județul Botoșani Stimate domnule Domnule Ministru, Având […]