Anamaria Gavrilă – declarație politică – “Dacă Virgil Popescu nu poate să rezolve problema Complexului Energetic Hunedoara, premierul Cîţu trebuie să îi găsească un înlocuitor la prima remaniere guvernamentală”

Doamna Anamaria Gavrilă:

Bună dimineaţa!

Şi mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă.

“Dacă Virgil Popescu nu poate să rezolve problema Complexului Energetic Hunedoara, premierul Cîţu trebuie să îi găsească un înlocuitor la prima remaniere guvernamentală”.

Stimaţi colegi,

În ciuda promisiunilor Baronului de Münchhausen din Guvernul României, şi anume a ministrului energiei, Virgil Popescu, situaţia Complexului Energetic Hunedoara este departe de a fi lămurită. Judeţul Hunedoara este astăzi, din punct de vedere social, ca o oală sub presiune. Minerii din Valea Jiului şi angajaţii Termocentralelor Paroşeni şi Mintia nu au nicio perspectivă de viitor, devenii sunt în continuare fără încălzire şi apă caldă, iar România importă tot mai multă energie din cauza întreruperii activităţii Termocentralei de la Mintia, una dintre cele mai mari capacităţi de producţie de energie din zona de nord-vest.

În 23 februarie 2021, ministrul energiei, Virgil Popescu, organiza, la sediul instituţiei pe care o conduce, o întâlnire de lucru cu parteneri sociali pentru identificarea soluţiilor viabile privind reorganizarea Complexului Energetic Hunedoara. În urma discuţiilor, s-au stabilit:

1. Aplicarea, până la finalul lunii martie, a Ordonanţei nr. 60/2019 şi astfel înfiinţarea Complexului Energetic Valea Jiului din 4 exploatări miniere – două cu activităţi de producţie – Vulcan şi Livezeni şi două în procedură de închidere – Lupeni şi Lonea. Termocentrala Paroşeni – care trebuie să beneficieze de schema de sprijin şi punerea în funcţiune a unui grup pe gaz, pe lângă cel pe cărbune, plus o microcentrală pe râul Baleia; şi nu în ultimul rând, trecerea Termocentralei Mintia în subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara.

Şi 2. Elaborarea cadrului legal pentru constituirea unui pachet de măsuri de protecţie socială pentru angajaţii CEH în cazul restructurării, reorganizării sau a falimentului societăţii, cu finanţare din fonduri naţionale sau UE, în contextul procesului de tranziţie justă, adică plăţi compensatorii, venit de completare până la 24 de luni şi posibilitatea pensionării angajaţilor.

Doamnelor şi domnilor,

În timp ce Baronul de Münchhausen a rămas în istorie pentru relatarea unor aventuri presărate cu exagerări fantastice, tot aşa Virgil Popescu ar putea rămâne în istorie cu expunerea unor fantezii în domeniul energiei care să nu se concretizeze niciodată. Problema este, însă, aceea că nu suntem pe un teritoriu de divertisment. Dimpotrivă, vorbim despre o tragedie – în contextul în care în joc e viaţa a zeci de mii de oameni care depind de Complexul Energetic Hunedoara.

Suntem deja în luna aprilie şi măsurile promise de Virgil Popescu la CEH, cu termen de aplicare până la sfârşitul lunii martie, nu s-au întâmplat.

Ce aţi făcut, domnule Popescu, pentru CEH în cele 17 luni de când conduceţi Ministerul Energiei?

Devenii, hunedorenii, românii au nevoie de lideri profesionişti şi patrioţi, pe al căror cuvânt să se poată baza.

Dacă Virgil Popescu nu poate să rezolve problema CEH, premierul Cîţu trebuie să îi găsească acestuia un înlocuitor la prima remaniere guvernamentală.

Mulţumesc frumos.

Anamaria Gavrilă, deputat AUR, Hunedoara.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită partidelor aflate la guvernare să renunțe la propunerea de creștere cu 60% a impozitului pe dividende și cu 80% a TVA-ului pentru industria HORECA, măsuri fiscale care ar afecta dramatic antreprenorii români. „În loc să procedeze la debirocratizare, la reducerea […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a strâns la nivel național, precum și din diaspora, peste 2 milioane de semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României. „Românii nu îl mai vor pe Klaus Iohannis. Această campanie s-a bucurat de o largă susținere […]
Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]