Anamaria Gavrilă – declarație politică – “Dacă Virgil Popescu nu poate să rezolve problema Complexului Energetic Hunedoara, premierul Cîţu trebuie să îi găsească un înlocuitor la prima remaniere guvernamentală”

Doamna Anamaria Gavrilă:

Bună dimineaţa!

Şi mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă.

“Dacă Virgil Popescu nu poate să rezolve problema Complexului Energetic Hunedoara, premierul Cîţu trebuie să îi găsească un înlocuitor la prima remaniere guvernamentală”.

Stimaţi colegi,

În ciuda promisiunilor Baronului de Münchhausen din Guvernul României, şi anume a ministrului energiei, Virgil Popescu, situaţia Complexului Energetic Hunedoara este departe de a fi lămurită. Judeţul Hunedoara este astăzi, din punct de vedere social, ca o oală sub presiune. Minerii din Valea Jiului şi angajaţii Termocentralelor Paroşeni şi Mintia nu au nicio perspectivă de viitor, devenii sunt în continuare fără încălzire şi apă caldă, iar România importă tot mai multă energie din cauza întreruperii activităţii Termocentralei de la Mintia, una dintre cele mai mari capacităţi de producţie de energie din zona de nord-vest.

În 23 februarie 2021, ministrul energiei, Virgil Popescu, organiza, la sediul instituţiei pe care o conduce, o întâlnire de lucru cu parteneri sociali pentru identificarea soluţiilor viabile privind reorganizarea Complexului Energetic Hunedoara. În urma discuţiilor, s-au stabilit:

1. Aplicarea, până la finalul lunii martie, a Ordonanţei nr. 60/2019 şi astfel înfiinţarea Complexului Energetic Valea Jiului din 4 exploatări miniere – două cu activităţi de producţie – Vulcan şi Livezeni şi două în procedură de închidere – Lupeni şi Lonea. Termocentrala Paroşeni – care trebuie să beneficieze de schema de sprijin şi punerea în funcţiune a unui grup pe gaz, pe lângă cel pe cărbune, plus o microcentrală pe râul Baleia; şi nu în ultimul rând, trecerea Termocentralei Mintia în subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara.

Şi 2. Elaborarea cadrului legal pentru constituirea unui pachet de măsuri de protecţie socială pentru angajaţii CEH în cazul restructurării, reorganizării sau a falimentului societăţii, cu finanţare din fonduri naţionale sau UE, în contextul procesului de tranziţie justă, adică plăţi compensatorii, venit de completare până la 24 de luni şi posibilitatea pensionării angajaţilor.

Doamnelor şi domnilor,

În timp ce Baronul de Münchhausen a rămas în istorie pentru relatarea unor aventuri presărate cu exagerări fantastice, tot aşa Virgil Popescu ar putea rămâne în istorie cu expunerea unor fantezii în domeniul energiei care să nu se concretizeze niciodată. Problema este, însă, aceea că nu suntem pe un teritoriu de divertisment. Dimpotrivă, vorbim despre o tragedie – în contextul în care în joc e viaţa a zeci de mii de oameni care depind de Complexul Energetic Hunedoara.

Suntem deja în luna aprilie şi măsurile promise de Virgil Popescu la CEH, cu termen de aplicare până la sfârşitul lunii martie, nu s-au întâmplat.

Ce aţi făcut, domnule Popescu, pentru CEH în cele 17 luni de când conduceţi Ministerul Energiei?

Devenii, hunedorenii, românii au nevoie de lideri profesionişti şi patrioţi, pe al căror cuvânt să se poată baza.

Dacă Virgil Popescu nu poate să rezolve problema CEH, premierul Cîţu trebuie să îi găsească acestuia un înlocuitor la prima remaniere guvernamentală.

Mulţumesc frumos.

Anamaria Gavrilă, deputat AUR, Hunedoara.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă publicarea unei prime forme a unui document intern al Comisiei Europene, adresat traducătorilor, care recomandă evitarea referirii la Crăciun și înlocuirea numelor biblice în limbajul oficial. „Niște birocrați nealeși de nimeni și care par că nu mai reprezintă pe nimeni […]
tricolor
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) îl invită pe Klaus Iohannis la Alba Iulia, la evenimentele dedicate Zilei Naționale, pentru a constata la fața locului cât de dorit mai este de români în funcția prezidențială. „Dacă vrea să fie președintele tuturor românilor, și nu doar al PNL, […]
becuri
A doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienții casnici din România, ELECTRICA S.A., a anunțat creșterea substanțială, de la 1 ianuarie 2022, a prețurilor de distribuție. Acestea urmează a fi majorate cu până la 84%. La fel au […]
Președintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi invită românii la “Marșul Unirii” de la Alba-Iulia pe 1 decembrie. “Alba Iulia, capitala Unirii tuturor românilor va găzdui și în acest an serbările la 103 ani de la Marea Unire de la 1918. Ca în […]
Reprezentanţii Bucovinei au declarat unirea cu România la 28 noiembrie 1918 în Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan din Cernăuţi. Iar acest episod istoric fericit se datorează în principal boierului Iancu Flondor, jurnalistului Valeriu Branişte, profesorului Sextil Puşcaru, medicului Isidor Bodea sau ofiţerului Ilie Lazăr. Iancu Flondor, […]
Către: Domnul Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor De la: Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării:Clarificări privind situația economică a României                                       Stimate Doamnule Ministru, Având în vedere că noul Guvern al României a fost investit pe clasica procedură de repede-înainte, cu dezbateri minime […]