Aelenei Dănuț – întrebare parlamentară către Ministerul Sănătăţii – Clarificări asuprea respectării procedurilor privind organizarea în condiții de siguranță a congresului PNL.

Catre: domnul Attila Cseke, ministrul sănătății

De la:Deputat AELENEI Dănuț, Circumspripția electorală nr. 14 Constanta

Subiectul întrebării: Clarificări asupra respectării procedurilor privind organizarea în condiții de siguranță a congresului PNL

Domnule ministru,

În data de 25 septembrie anul curent, cu surle și trâmbițe a avut loc Congresul PNL în cadrul căruia au fost prezente aproximativ 5000 de persoane.

Deși Capitala a depășit, miercuri, pragul de trei la mia de locuitori, liberalii au avut grijă să-și asigure cadrul legal pentru organizarea congresului unde vor participa 5000 de delegați. Mai exact, PNL a apelat la Guvern și la Departamentul Situațiilor de Urgență condus de Raed Arafat care le-au trasat condițiile în care 5000 de oameni pot sta în interior.

Astfel , în 17 septembrie, guvernul Câțu publica în Monitorul Oficial o Hotărâre de Guvern , luând în considerare hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență prin care, în mod intenționat, după părerea mea, nu sunt explicate clar condițiile prin care s-ar putea desfășura un congress, deși sunt reglementate condițiile de participare la o conferintă (se permite organizarea de conferințe cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătății, dacă incidența cumulată la 14 zile în județ/localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori).

Scăpare sau intenție?

Liberalii au mizat pe un articol al acestei hotărâri care spune că: ”organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile în județ/localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori”. Știau oare că acest congres va fi un ”spectacol”?

Dar iată că, pavilionul Romexpo nu se poate încadra la instituții de cultură sau spectacole, este complex expozițional și Congresul , conform DEX este  o ”Reuniune națională sau internațională în care delegați sau invitați dezbat probleme majore de ordin politic, economic, organizatoric, științific, cultural etc.”

Se știa acest lucru. De aceea probabil a și fost omis în reglementare.

Ar fi putut fi asimilat conferințelor dar … au definiții distincte.

Raed Arafat informează PNL că persoanele care urmează să participe la Congres să fie vaccinate, să prezinte un test PCR sau antigen sau să demonstreze că se află în perioada cuprinsă între 15 – 180 de zile de la confirmarea infectării cu virusul.

În cazul în care incidența cumulată la 14 zile, la nivelul municipiului București, va fi mai mare de 3/1.000 și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, accesul la Congres se va face doar prin prezentarea și scanarea Codului QR de pe certificatul digital al UE privind COVID-19, se arată în răspunsul oferit de DSU către PNL.

Se contrazice DSU cu Raed Arafat?

Incidenta in perioada congresului a fost mai mare de 3/1.000 deci, acesul la congres ar fi trebuit sa se faca conform raspunsului oferit de DSU.

A FOST ASA?

Liberalii au anunțat că la congres toți delegații vor avea certificat verde care să ateste că sunt vaccinați, au un test PCR sau antigen negativ sau că se află în perioada cuprinsă între 15 – 180 de zile de la confirmarea infectării cu virusul.

Prin urmare au urmat informarea lui RAED ARAFAT.

În concluzie, domnule ministru, vă rog să-mi răspundeți următoarelor întrebări:

1) De ce nu au fost reglemetate în Hotărârea de Guvern 990 din 17 septembrie 2021 și condițiile de participare la congres?

2) Care din condițiile de participare  la congres ar fi trebuit să fie respectate? Cele ale lui Raed Arafat sau cele ale DSU?

3) Cine a verificat dacă participanții la congres au respectat condițiile impuse de Hotărârea de Guvern?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

privire
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) critică noile măsuri ”de relaxare” anunțate de CNSU, care nu reprezintă altceva decât noi măsuri jignitoare la adresa românilor cinstiți și muncitori, a căror singură vină este că nu s-au vaccinat. „Așa-numitele <<măsuri de relaxare>> nu rezolvă, în esență, nimic, pentru […]
Adresată: Domnului Ministru al Afacerilor Interne-Lucian Nicolae Bode De către: Senator Rodica Boancă Circumscripția: nr. 23, Ialomița Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 08.12.2021 Obiectul întrebării: construirea noului stadion Dinamo Stimate domnule Ministru, Lucian Nicolae Bode,                 Sportul înseamnă în primul […]
Adresată:  Domnului Sorin Mihai GRINDEANU, viceprim-ministru, ministru al Transporturilor și Infrastructurii                    Domnului Mihai-Cătălin VĂSII, prefect al județului Brașov                    Domnului István RÁDULY, prefect al județului Covasna De către: Senator Ionuț NEAGU, secretar al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: […]
Rodica Boancă
Adresată: Domnului Ministru al Sănătății, Alexandru Rafila De către: Senator Rodica Boancă Circumscripția: nr. 23, Ialomița Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 08.12.2021 Obiectul interpelării: Costul tratamentului pentru Covid-19 Stimate domnule Ministru Alexandru Rafila,          Nu mai este niciun secret faptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Sănătății, Alexandru Rafila De către: Senator AELENEI Evdochia Circumscripția: nr. 14, Constanţa Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 08.12.2021 Obiectul interpelării: certificatele verzi versus adeverințele de vaccinare Stimate Domnule Ministru Alexandru Rafila,           De la săptămână la […]
Adresată: Domnului Ministru al Economiei, Florin Marian SPĂTARU De către: Senator Valentin-Rică Cioromelea Circumscripția: nr. 38, Tulcea Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 08.12.2021 Obiectul interpelării: resursele neexploatate de grafit Stimate domnule Ministru, Florin Marian SPĂTARU             Deși mare parte a […]