Aelenei Dănuț – declarație politică – Nil Dorobanțu, apărător al credinței.

Nil Dorobanțu, apărător al credinței,

Credinta este unul din cei patru piloni ai  partidului AUR și tocmai de asta voi prezenta un vajnic apărător al credinței în Dumnezeu!

Nil Dorobanțu.

Fost sublocotent la Vânătorii de munte în Regimentul de gardă de la Predeal, licenţiat în Teologie, Filosofie şi Litere (toate facultăţile absolvindu-le cu Magna cum Laudae, socotit un geniu), doctorand la Teologie la Pr. Dumitru Staniloae, absolvent a 4 ani de Drept, absolvent al Şcolii de Stenodactilografie, a intrat în monahism la mănăstirea Cernica, luând numele de Nechifor.

În anul 1948 a fost hirotonit ierodiacon la Zaclău (Tulcea), în 1949 ieromonah, în 1952 la 5 august este tuns în schima mare, la recomandarea părintelui Benedict Ghiuş, la mănăstirea Sihăstria, luând numele de Nil, şi a fost schivnicit de ieroschimonahul Daniil Sandu Tudor.

A fost secretar eparhial, director de studii la seminarul monahal, stareţ şi duhovnic la mănăstirile: Tarniţa (Vrancea), Măgura Ocnei şi Bogdana (Bacău), Nechit, Tarcău, Văratec (Neamţ).

Umbla desculț “cu biserica în spate”, propovăduia credința în Dumnezeu și vindeca pe cei bolnavi.

În 1956, pe 3 ianuarie a fost arestat şi ţinut 120 de zile în temniţă  , fără să fi fost judecat, supus la batjocură şi la tortură de către lucrători zeloși ai securității.

Se spune ca a aici în temniță a suferit alături de părintele Arsenie Boca. La 24 aprilie a fost judecat – în timpul procesului înfruntâ completul comunist de judecata strigând “Înapoia mea satană” și “Piei necurate”!

A fost achitat, dar pentru a fi umilit și pentru  a se demonstra ca este instabil din punct de vedere psihic e supus expertizei medicale a 20 de medici dar a fost  declarat sănătos.

Motivul întemniţării sale a fost “misticismul”. Mărturisirea lui Hristos, lucrarea sa apostolică de propovăduire a dreptei credinţe, străbătând ţara în lung şi în lat cu Biserica în spinare, săvârşind zilnic Sfinta Liturghie, predicând, convertind, spovedind şi împărtăşind poporul, în acele vremuri de prigoană comunistă.

În lucrarea sa “Hristos în școală” Nil condamnă regimul comunist pentru ca  îndepărta elevii de religie.

Acest,vestit monah, mare ascet, profund înduhovnicit, renumit prin nevoinţele şi prin neîncetata rugăciune a minţii” (broşura Mănăstirii Tarniţa-Buzau, 2009, pag. 8)a fost caterisit în noiembrie 1956.

S-a retras în satul natal (Crainici, jud. Mehedinţi) pentru studiu intelectual, unde a trăit în ascuns, în smerenie şi în asceză severă.

La 27 martie 1977a fost găsit mort cu pieptul sfărâmat.

În toamna anului 2015 cu ocazia dezhumarii,  trupul lui Nil Dorobanțu  Sfântul desculț, nebun întru Hristos nu a fost găsit (in interiorul sicriului era pământ)

Avem obligatia morala de a pomeni memoria părintelui Nil Dorobanțu și cea a altor  luptători  întru Hristos și neamul romanesc iar în calitate de Deputat în Parlamentul României voi

încerca acest lucru ori de câte ori, voi avea ocazia!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]
Către: Domnul Sorin Mihai Câmpeanu, Ministrul Educației Adresată de către: Evdochia Aelenei Circumscripția electorală: Nr. 14, Constanța Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Ședința Senatului din: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Clarificări cu privire la măsuri de prevenirea abandonului școlar Domnule Ministru, Proiectul „România Educată” a început […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 – Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Protejarea arborilor remarcabili Stimate domnule Ministru, România nu are, până la acest moment, o legislație […]