Aelenei Dănuț – declarație politică – Nil Dorobanțu, apărător al credinței.

Nil Dorobanțu, apărător al credinței,

Credinta este unul din cei patru piloni ai  partidului AUR și tocmai de asta voi prezenta un vajnic apărător al credinței în Dumnezeu!

Nil Dorobanțu.

Fost sublocotent la Vânătorii de munte în Regimentul de gardă de la Predeal, licenţiat în Teologie, Filosofie şi Litere (toate facultăţile absolvindu-le cu Magna cum Laudae, socotit un geniu), doctorand la Teologie la Pr. Dumitru Staniloae, absolvent a 4 ani de Drept, absolvent al Şcolii de Stenodactilografie, a intrat în monahism la mănăstirea Cernica, luând numele de Nechifor.

În anul 1948 a fost hirotonit ierodiacon la Zaclău (Tulcea), în 1949 ieromonah, în 1952 la 5 august este tuns în schima mare, la recomandarea părintelui Benedict Ghiuş, la mănăstirea Sihăstria, luând numele de Nil, şi a fost schivnicit de ieroschimonahul Daniil Sandu Tudor.

A fost secretar eparhial, director de studii la seminarul monahal, stareţ şi duhovnic la mănăstirile: Tarniţa (Vrancea), Măgura Ocnei şi Bogdana (Bacău), Nechit, Tarcău, Văratec (Neamţ).

Umbla desculț “cu biserica în spate”, propovăduia credința în Dumnezeu și vindeca pe cei bolnavi.

În 1956, pe 3 ianuarie a fost arestat şi ţinut 120 de zile în temniţă  , fără să fi fost judecat, supus la batjocură şi la tortură de către lucrători zeloși ai securității.

Se spune ca a aici în temniță a suferit alături de părintele Arsenie Boca. La 24 aprilie a fost judecat – în timpul procesului înfruntâ completul comunist de judecata strigând “Înapoia mea satană” și “Piei necurate”!

A fost achitat, dar pentru a fi umilit și pentru  a se demonstra ca este instabil din punct de vedere psihic e supus expertizei medicale a 20 de medici dar a fost  declarat sănătos.

Motivul întemniţării sale a fost “misticismul”. Mărturisirea lui Hristos, lucrarea sa apostolică de propovăduire a dreptei credinţe, străbătând ţara în lung şi în lat cu Biserica în spinare, săvârşind zilnic Sfinta Liturghie, predicând, convertind, spovedind şi împărtăşind poporul, în acele vremuri de prigoană comunistă.

În lucrarea sa “Hristos în școală” Nil condamnă regimul comunist pentru ca  îndepărta elevii de religie.

Acest,vestit monah, mare ascet, profund înduhovnicit, renumit prin nevoinţele şi prin neîncetata rugăciune a minţii” (broşura Mănăstirii Tarniţa-Buzau, 2009, pag. 8)a fost caterisit în noiembrie 1956.

S-a retras în satul natal (Crainici, jud. Mehedinţi) pentru studiu intelectual, unde a trăit în ascuns, în smerenie şi în asceză severă.

La 27 martie 1977a fost găsit mort cu pieptul sfărâmat.

În toamna anului 2015 cu ocazia dezhumarii,  trupul lui Nil Dorobanțu  Sfântul desculț, nebun întru Hristos nu a fost găsit (in interiorul sicriului era pământ)

Avem obligatia morala de a pomeni memoria părintelui Nil Dorobanțu și cea a altor  luptători  întru Hristos și neamul romanesc iar în calitate de Deputat în Parlamentul României voi

încerca acest lucru ori de câte ori, voi avea ocazia!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat că printre prioritățile din această sesiune parlamentară se numără reducerea impozitării muncii în România. Astăzi, în a doua zi de la reluarea activității parlamentare, AUR face un prim pas concret în acest sens prin depunerea unei inițiative legislative prin […]
CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL SENATULUI În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată și cu prevederile art. 92 alin. (1) din Regulamentul Senatului, republicat, cu modificările și completările ulterioare, vă înaintăm propunerea legislativă intitulată „Lege pentru modificarea și […]
CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL SENATULUI În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (4) și ale art. 75 din Constituția României, republicată și cu prevederile art. 92 alin. (4) din Regulamentul Senatului, republicat, cu modificările și completările ulterioare, vă înaintăm „Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 448/2006 […]
CĂTRE,                                       BIROUL PERMANENT AL SENATULUI În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată și cu prevederile art. 92 alin. (1) din Regulamentul Senatului, republicat, cu modificările și completările ulterioare, vă înaintăm „Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea […]
Către: Ministerul transporturilor și infrastructurii, domnului Ministru Sorin-Mihai GRINDEANU De la: Mihail ALBIŞTEANU, Cristian-Daniel IVĂNUŢĂ, deputați AUR aleși în circumscripția electorală nr. 24 Iași Subiectul întrebării: Demararea procedurii de transferare a 15 spitale și a 20 de policlinici din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a autorităților […]
Către: Ministerul Sănătății, domnului Ministru, prof. univ. Dr. Alexandru RAFILA De la: Mihail ALBIŞTEANU, Cristian-Daniel IVĂNUŢĂ, deputați AUR, circumscripția electorală nr. 24 Iași Subiectul întrebării: Necesitatea construirii Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară în județul Iași Stimate domnule Ministru, Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară din județul Iași, […]