Adrian Costea – Declarație politică – De ce ne dorim suspendarea președintelui?

Adresată de către domnul senator: Adrian Costea

Circumscripţia electorală: 23, Ialomița

Grupul Parlamentar: AUR

Şedinţa Senatului din data de: 16.02.2022

Titlul declaraţiei politice: De ce ne dorim suspendarea președintelui?

Stimați colegi,

Un fapt cunoscut îl reprezintă campania demarată de partidul AUR privind retragerea sprijinului popular pentru președintele Klaus Werner Iohannis. Până la acest moment, au fost strânse aproximativ 1 milion de semnături în stradă.

Participând la acțiuni de strângere de semnături în județul Ialomița, am identificat o serie de motive pentru care cetățenii semnează pentru demitere. Unii taxează prezența slabă și lipsa de implicare a șefului statului, inconsecvența sa politică prin girarea alianței de la guvernare, una indezirabilă în urmă cu doi ani. Alții se simt trădați pentru votul acordat în trecut. Fiind un popor temperamental, petiția noastră este semnată și din pură antipatie sau de cetățeni ce nutresc o ură viscerală față de președinte.

O categorie specială o reprezintă cetățeni care mi-au cerut să le ofer argumente solide privind necesitatea suspendării și demiterii actualului președinte. Este o provocare la care voi răspunde prin prezenta declarație politică:

Conform articolului 80 din Constituție, Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. De asemenea, Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

Este de la sine înțeles că Partidul AUR nu și-a asumat niciodată rolul de Curte Constituțională, ci acela de a da un semnal că actualul președinte nu se achită onorabil de atribuțiile care îi revin.

Un lider adevărat se remarcă în situații de criză. Pandemia izbucnită în anul 2020 ne-a relevat un președinte preocupat să-și conserve electoral partidul sub cupola căruia a candidat, personalitatea sa situându-se sub așteptările celor care l-au votat.

Ne poziționăm contra liderului nociv, prezidențialismului susținut de partidul-stat.

Timp de 7 ani a fost agentul electoral al PNL, în timp ce rolurile de mediator și de factor de echilibru în fruntea statului au fost abandonate fără nicio remușcare.

Ne dorim un lider care să continue cu cinste tradiția democratică a națiunii noastre, inaugurată de monarhia constituțională. Un președinte conștient de rolul său își va asuma cu responsabilitate rolul de arbitru al vieții politice, asumat de principele Carol I prin Constituția de la 1866.

        Ne aflăm într-un context în care pandemia se apropie de mult-așteptatul final. Avem nevoie de un lider care să-și asume un proiect de reconstrucție, precum și de formularea unui mesaj menit să restabilească încrederea populației în instituții și în bunul mers al economiei, un apel la solidaritate și coeziune socială.

One response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat că printre prioritățile din această sesiune parlamentară se numără reducerea impozitării muncii în România. Astăzi, în a doua zi de la reluarea activității parlamentare, AUR face un prim pas concret în acest sens prin depunerea unei inițiative legislative prin […]
CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL SENATULUI În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată și cu prevederile art. 92 alin. (1) din Regulamentul Senatului, republicat, cu modificările și completările ulterioare, vă înaintăm propunerea legislativă intitulată „Lege pentru modificarea și […]
CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL SENATULUI În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (4) și ale art. 75 din Constituția României, republicată și cu prevederile art. 92 alin. (4) din Regulamentul Senatului, republicat, cu modificările și completările ulterioare, vă înaintăm „Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 448/2006 […]
CĂTRE,                                       BIROUL PERMANENT AL SENATULUI În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată și cu prevederile art. 92 alin. (1) din Regulamentul Senatului, republicat, cu modificările și completările ulterioare, vă înaintăm „Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea […]
Către: Ministerul transporturilor și infrastructurii, domnului Ministru Sorin-Mihai GRINDEANU De la: Mihail ALBIŞTEANU, Cristian-Daniel IVĂNUŢĂ, deputați AUR aleși în circumscripția electorală nr. 24 Iași Subiectul întrebării: Demararea procedurii de transferare a 15 spitale și a 20 de policlinici din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a autorităților […]
Către: Ministerul Sănătății, domnului Ministru, prof. univ. Dr. Alexandru RAFILA De la: Mihail ALBIŞTEANU, Cristian-Daniel IVĂNUŢĂ, deputați AUR, circumscripția electorală nr. 24 Iași Subiectul întrebării: Necesitatea construirii Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară în județul Iași Stimate domnule Ministru, Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară din județul Iași, […]