Adrian Costea – Declarație politică – De ce ne dorim suspendarea președintelui?

Adresată de către domnul senator: Adrian Costea

Circumscripţia electorală: 23, Ialomița

Grupul Parlamentar: AUR

Şedinţa Senatului din data de: 16.02.2022

Titlul declaraţiei politice: De ce ne dorim suspendarea președintelui?

Stimați colegi,

Un fapt cunoscut îl reprezintă campania demarată de partidul AUR privind retragerea sprijinului popular pentru președintele Klaus Werner Iohannis. Până la acest moment, au fost strânse aproximativ 1 milion de semnături în stradă.

Participând la acțiuni de strângere de semnături în județul Ialomița, am identificat o serie de motive pentru care cetățenii semnează pentru demitere. Unii taxează prezența slabă și lipsa de implicare a șefului statului, inconsecvența sa politică prin girarea alianței de la guvernare, una indezirabilă în urmă cu doi ani. Alții se simt trădați pentru votul acordat în trecut. Fiind un popor temperamental, petiția noastră este semnată și din pură antipatie sau de cetățeni ce nutresc o ură viscerală față de președinte.

O categorie specială o reprezintă cetățeni care mi-au cerut să le ofer argumente solide privind necesitatea suspendării și demiterii actualului președinte. Este o provocare la care voi răspunde prin prezenta declarație politică:

Conform articolului 80 din Constituție, Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. De asemenea, Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

Este de la sine înțeles că Partidul AUR nu și-a asumat niciodată rolul de Curte Constituțională, ci acela de a da un semnal că actualul președinte nu se achită onorabil de atribuțiile care îi revin.

Un lider adevărat se remarcă în situații de criză. Pandemia izbucnită în anul 2020 ne-a relevat un președinte preocupat să-și conserve electoral partidul sub cupola căruia a candidat, personalitatea sa situându-se sub așteptările celor care l-au votat.

Ne poziționăm contra liderului nociv, prezidențialismului susținut de partidul-stat.

Timp de 7 ani a fost agentul electoral al PNL, în timp ce rolurile de mediator și de factor de echilibru în fruntea statului au fost abandonate fără nicio remușcare.

Ne dorim un lider care să continue cu cinste tradiția democratică a națiunii noastre, inaugurată de monarhia constituțională. Un președinte conștient de rolul său își va asuma cu responsabilitate rolul de arbitru al vieții politice, asumat de principele Carol I prin Constituția de la 1866.

        Ne aflăm într-un context în care pandemia se apropie de mult-așteptatul final. Avem nevoie de un lider care să-și asume un proiect de reconstrucție, precum și de formularea unui mesaj menit să restabilească încrederea populației în instituții și în bunul mers al economiei, un apel la solidaritate și coeziune socială.

One response

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]
Către: Domnul Sorin Mihai Câmpeanu, Ministrul Educației Adresată de către: Evdochia Aelenei Circumscripția electorală: Nr. 14, Constanța Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Ședința Senatului din: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Clarificări cu privire la măsuri de prevenirea abandonului școlar Domnule Ministru, Proiectul „România Educată” a început […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 – Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Protejarea arborilor remarcabili Stimate domnule Ministru, România nu are, până la acest moment, o legislație […]