Acatrinei Dorel și Pușcașu Florin – întrebare parlamentară către Ministerul Afacerilor Interne – Revizuirea criteriilor de numire în funcții a șefilor de la Permise Auto.

Adresată: Domnului ministru Lucian Nicolae BODE,
                 Ministrul Afacerilor Interne

De către:     dl. Deputat Acatrinei Dorel Gheorghe

                   dl. Deputat Puscasu Lucian Florin

Circumscripția electorală nr.35, Suceava

Grup Parlamentar AUR

Obiectul întrebării: Revizuiți criteriile de numire în funcții a șefilor de la Permise Auto!

Domnule ministru,

          Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor este organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, care funcţionează în subordinea Ministerului Afacerilor Interne şi care exercită competenţele ce îi sunt date prin lege cu privire la organizarea şi coordonarea activităţii de evidenţă şi eliberare a permiselor de conducere, a certificatelor de înmatriculare şi a plăcilor cu numere de înmatriculare.

Coordonarea Direcţiei în cadrul Ministerului Afacerilor Interne este stabilită prin ordin al ministrului afacerilor interne și este condusă de un director, care are calitatea de ordonator de credite, ajutat de unul sau mai mulţi directori adjuncţi, numiţi prin ordin al ministrului afacerilor interne. 

 După ce, în noiembrie 2020, au fost arestati preventiv Radu Obreja, Sef Permise Auto Suceava și Mihail Martin, Sef DGA Suceava, în data de 08.04.2021 a fost arestat preventiv și Seful interimar Donciu Andrei, detașat de câteva zile de la Serviciul Permise Maramaureș. Astfel, criza de la Serviciul Permise auto Suceava continuă.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 8 aprilie 2021, a inculpatului DONCIU VIOREL-ANDREI, ofițer de poliție, la data faptelor șef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Maramureș ( SPCRPCIV Maramureș), iar în prezent împuternicit pe funcția echivalentă de la nivelul Serviciului Suceava, pentru comiterea infracțiunilor de: luare de mită în formă continuată (trei acte materiale), cumpărare de influență și acces ilegal la un sistem informatic.

          Procurorii spun că, la data de 04 februarie 2021, Donciu Viorel-Andrei, în calitate șef al SPCRPCIV Maramureș, ar fi cumpărat influența unui consilier de la Consiliul Județean Maramureș, pe care acesta din urmă pretindea că o are pe lângă

anumite persoane, astfel încât Donciu să fie desemnat în continuare în aceeași funcție. Numirea în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș expira în data de 15 februarie 2021.

La data de 01 februarie 2021, la instigarea aceluiași consilier, inculpatul Donciu Viorel Andrei ar fi accesat fără drept baza de date a MAI-Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, în interesul personal al instigatorului, pentru a verifica un anumit autoturism ce figura in proprietatea unei societăți comerciale. În contexte diferite, în zilele de 9 februarie, 10 februarie și 25 februarie 2021, în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș, Donciu Andrei ar fi primit diferite sume de bani cu titlu de mită pentru reprogramarea unei persoane la examenul pentru obținerea permisului de conducere auto ori pentru înmatricularea unor vehicule.

În momentul de față, la Serviciul Permise și Înmatriculări Suceava sunt șapte examinatori, din care doar șase sunt disponibili.Din cei șase, patru sunt recent detașați de la Inspectoratul de Poliție Județean Suceava. Inițial, se vorbea de două serii de câte patru polițiști care urmau să fie detașați la Serviciul Permise și Înmatriculări Suceava.

Din mass-media locală aflăm că subprefectul județului Alexandru-Marian Salup-Rusu, care coordonează Serviciul de Înmatriculări și Permise este de profesie asistent medical. Nu credeți că aceasta este una din cauzele pentru care serviciul nu funcționează, astăzi fiind practice blocat prin faptul că permisele auto se obțin pentru unele categorii după 6 luni de zile ?

Mai mult, potrivit presei locale, Prefectul de Suceava și-a asumat public,  decizia repunerii în funcție a polițiștilor despre care procurorii spun că ar fi lucrat la „fabrica de permise” coordonată de  comisarul-șef Radu Obreja. Direct și indirect, prefectul a recunoscut că nu are alte soluții ca să rezolve problema lipsei de personal cu care se confruntă Serviciul de Permise  Auto. Prefectul Iulian Cimpoeșu nu are experiență politică și nici administrativă și s-a văzut mai ales când a început să explice  că a fost coordonatorul campaniei „Fără penali în funcții publice”, dar el a chemat la serviciu 4 examinatori din lotul celor care au fost arestați preventiv în noiembrie 2020. 

Față de toată această situație, vă solicităm domnule ministru, să revizuiți modalitatea de numire în funcții a șefilor de la Permise Auto și să solicitați informații DGA înainte de a face aceste numiri ori, dacă nu puteți gestiona situația, să “aruncați prosopul” și să vă dați demisia din funcție.

            Solicităm să  răspundeți la următoarele intrebări:

  1. Cum veți rezolva situația de la Serviciul de Înmatriculări și Permise Suceava pentru ca obținerea permisului auto să nu dureze cîteva luni ca în prezent?
  2. Aveți în vedere revizuirea procedurilor de numire în funcții a șefilor serviciului public de premise auto și înmatriculări?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, să obțină un calendar clar privind eliminarea vizelor SUA pentru cetățenii români, în urma întrevederii cu secretarul de stat american Antony Blinken, programată să aibă loc marți. Acest subiect nu mai trebuie să fie tergiversat […]
Expertul în energie Dian Popescu a prezentat, în cadrul unei conferințe organizate de AUR la Palatul Parlamentului având ca temă: ˝Cartea Neagră a guvernării Ciucă. Comemorarea unui an de la instalarea guvernului PNL-PSD-UDMR˝, semnificația vizitei delegației OMV Petrom la Palatul Cotroceni. „OMV are 850 MW putere […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) atrage atenția că decizia Guvernului Ciucă privind majorarea salariului minim brut nu rezolvă problema sistemică, ci doar întreține o masă de manevră în cheie electorală. Soluția corectă ce oferă predictibilitate și stabilitate este cea propusă de AUR, ca venitul minim garantat […]
Adresată:  Domnului PETRE DAEA, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale De către domnul senator:  Dorinel COSMA Circumscripția electorală: Nr. 7, Botoșani Data: 17.11.2022 Obiectul întrebării: Reiterearea întrebării parlamentare nr. 1559/a din  14.9.2022  privind situația reală a sistemului de irigații din județul Botoșani Stimate domnule Domnule Ministru, Având […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 16.11.2022 Obiectul întrebării: Intensificarea furturilor de lemne Stimate domnule Ministru, În pragul sezonului rece și cu apariția scumpirilor care, […]
Adresată: Domnului Nicu MARCU, Președinte Autoritatea de Supraveghere Financiară De către: Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU Circumscripţia electorală nr.14 Constanța Grupul  Parlamentar  AUR – Senat şi prezentată în şedinţa Plenului din 23.11.2022       Obiectul întrebării: amendarea diferitelor companii de asigurări Domnule Președinte , în ultima perioadă […]