Acatrinei Dorel și Pușcașu Florin – întrebare parlamentară către Ministerul Afacerilor Interne – Revizuirea criteriilor de numire în funcții a șefilor de la Permise Auto.

Adresată: Domnului ministru Lucian Nicolae BODE,
                 Ministrul Afacerilor Interne

De către:     dl. Deputat Acatrinei Dorel Gheorghe

                   dl. Deputat Puscasu Lucian Florin

Circumscripția electorală nr.35, Suceava

Grup Parlamentar AUR

Obiectul întrebării: Revizuiți criteriile de numire în funcții a șefilor de la Permise Auto!

Domnule ministru,

          Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor este organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, care funcţionează în subordinea Ministerului Afacerilor Interne şi care exercită competenţele ce îi sunt date prin lege cu privire la organizarea şi coordonarea activităţii de evidenţă şi eliberare a permiselor de conducere, a certificatelor de înmatriculare şi a plăcilor cu numere de înmatriculare.

Coordonarea Direcţiei în cadrul Ministerului Afacerilor Interne este stabilită prin ordin al ministrului afacerilor interne și este condusă de un director, care are calitatea de ordonator de credite, ajutat de unul sau mai mulţi directori adjuncţi, numiţi prin ordin al ministrului afacerilor interne. 

 După ce, în noiembrie 2020, au fost arestati preventiv Radu Obreja, Sef Permise Auto Suceava și Mihail Martin, Sef DGA Suceava, în data de 08.04.2021 a fost arestat preventiv și Seful interimar Donciu Andrei, detașat de câteva zile de la Serviciul Permise Maramaureș. Astfel, criza de la Serviciul Permise auto Suceava continuă.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 8 aprilie 2021, a inculpatului DONCIU VIOREL-ANDREI, ofițer de poliție, la data faptelor șef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Maramureș ( SPCRPCIV Maramureș), iar în prezent împuternicit pe funcția echivalentă de la nivelul Serviciului Suceava, pentru comiterea infracțiunilor de: luare de mită în formă continuată (trei acte materiale), cumpărare de influență și acces ilegal la un sistem informatic.

          Procurorii spun că, la data de 04 februarie 2021, Donciu Viorel-Andrei, în calitate șef al SPCRPCIV Maramureș, ar fi cumpărat influența unui consilier de la Consiliul Județean Maramureș, pe care acesta din urmă pretindea că o are pe lângă

anumite persoane, astfel încât Donciu să fie desemnat în continuare în aceeași funcție. Numirea în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș expira în data de 15 februarie 2021.

La data de 01 februarie 2021, la instigarea aceluiași consilier, inculpatul Donciu Viorel Andrei ar fi accesat fără drept baza de date a MAI-Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, în interesul personal al instigatorului, pentru a verifica un anumit autoturism ce figura in proprietatea unei societăți comerciale. În contexte diferite, în zilele de 9 februarie, 10 februarie și 25 februarie 2021, în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș, Donciu Andrei ar fi primit diferite sume de bani cu titlu de mită pentru reprogramarea unei persoane la examenul pentru obținerea permisului de conducere auto ori pentru înmatricularea unor vehicule.

În momentul de față, la Serviciul Permise și Înmatriculări Suceava sunt șapte examinatori, din care doar șase sunt disponibili.Din cei șase, patru sunt recent detașați de la Inspectoratul de Poliție Județean Suceava. Inițial, se vorbea de două serii de câte patru polițiști care urmau să fie detașați la Serviciul Permise și Înmatriculări Suceava.

Din mass-media locală aflăm că subprefectul județului Alexandru-Marian Salup-Rusu, care coordonează Serviciul de Înmatriculări și Permise este de profesie asistent medical. Nu credeți că aceasta este una din cauzele pentru care serviciul nu funcționează, astăzi fiind practice blocat prin faptul că permisele auto se obțin pentru unele categorii după 6 luni de zile ?

Mai mult, potrivit presei locale, Prefectul de Suceava și-a asumat public,  decizia repunerii în funcție a polițiștilor despre care procurorii spun că ar fi lucrat la „fabrica de permise” coordonată de  comisarul-șef Radu Obreja. Direct și indirect, prefectul a recunoscut că nu are alte soluții ca să rezolve problema lipsei de personal cu care se confruntă Serviciul de Permise  Auto. Prefectul Iulian Cimpoeșu nu are experiență politică și nici administrativă și s-a văzut mai ales când a început să explice  că a fost coordonatorul campaniei „Fără penali în funcții publice”, dar el a chemat la serviciu 4 examinatori din lotul celor care au fost arestați preventiv în noiembrie 2020. 

Față de toată această situație, vă solicităm domnule ministru, să revizuiți modalitatea de numire în funcții a șefilor de la Permise Auto și să solicitați informații DGA înainte de a face aceste numiri ori, dacă nu puteți gestiona situația, să “aruncați prosopul” și să vă dați demisia din funcție.

            Solicităm să  răspundeți la următoarele intrebări:

  1. Cum veți rezolva situația de la Serviciul de Înmatriculări și Permise Suceava pentru ca obținerea permisului auto să nu dureze cîteva luni ca în prezent?
  2. Aveți în vedere revizuirea procedurilor de numire în funcții a șefilor serviciului public de premise auto și înmatriculări?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Adresată:  Domnului Sándor PETRES, prefect al județului Harghita De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Acțiunile Instituției Prefectului din județul Harghita […]
Adresată: Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de Statistică De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Distribuția pe localități a […]
Adresată: Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Preşedintelui ANPM Laurențiu-Alexandru PĂȘTINARU, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor Mircea FECHET   De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Perioada de stocare și de prelucrare maximă […]
Adresată: Domnului Ministru al Apărării, Angel TÎLĂR, De către: Senator AELENEI Evdochia Circumscripția: nr. 14, Constanţa Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 27.09.2023 Obiectul întrebării: protejarea cetățenilor județului Constanța Stimate domnule Ministru,           Mă adresez dumneavoastră în contextul războiului nemilos al […]
Adresată: Autorității de Supraveghere Financiară, Președintelui Nicu Marcu De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Companiile de reasigurări Stimate domnule Președinte Nicu Marcu, Printre principalele modalități de protecție împotriva unor pierderi financiare considerabile […]
Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministrul afacerilor externe Doamnei Simona BUCURA-OPRESCU, ministrul muncii și solidarității sociale Doamnei Ligia DECA, ministrul educației Domnului Alexandru RAFILA, ministrul sănătății De către Domnul senator: Dorinel COSMA Circumscripția electorală: Nr. 7, Botoșani Grupul Parlamentar: A.U.R. Ședința Senatului din data de: 27.09.2023 Obiectul […]