Acatrinei Dorel și Pușcașu Florin – întrebare parlamentară către Ministerul Afacerilor Interne – Revizuirea criteriilor de numire în funcții a șefilor de la Permise Auto.

Adresată: Domnului ministru Lucian Nicolae BODE,
                 Ministrul Afacerilor Interne

De către:     dl. Deputat Acatrinei Dorel Gheorghe

                   dl. Deputat Puscasu Lucian Florin

Circumscripția electorală nr.35, Suceava

Grup Parlamentar AUR

Obiectul întrebării: Revizuiți criteriile de numire în funcții a șefilor de la Permise Auto!

Domnule ministru,

          Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor este organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, care funcţionează în subordinea Ministerului Afacerilor Interne şi care exercită competenţele ce îi sunt date prin lege cu privire la organizarea şi coordonarea activităţii de evidenţă şi eliberare a permiselor de conducere, a certificatelor de înmatriculare şi a plăcilor cu numere de înmatriculare.

Coordonarea Direcţiei în cadrul Ministerului Afacerilor Interne este stabilită prin ordin al ministrului afacerilor interne și este condusă de un director, care are calitatea de ordonator de credite, ajutat de unul sau mai mulţi directori adjuncţi, numiţi prin ordin al ministrului afacerilor interne. 

 După ce, în noiembrie 2020, au fost arestati preventiv Radu Obreja, Sef Permise Auto Suceava și Mihail Martin, Sef DGA Suceava, în data de 08.04.2021 a fost arestat preventiv și Seful interimar Donciu Andrei, detașat de câteva zile de la Serviciul Permise Maramaureș. Astfel, criza de la Serviciul Permise auto Suceava continuă.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 8 aprilie 2021, a inculpatului DONCIU VIOREL-ANDREI, ofițer de poliție, la data faptelor șef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Maramureș ( SPCRPCIV Maramureș), iar în prezent împuternicit pe funcția echivalentă de la nivelul Serviciului Suceava, pentru comiterea infracțiunilor de: luare de mită în formă continuată (trei acte materiale), cumpărare de influență și acces ilegal la un sistem informatic.

          Procurorii spun că, la data de 04 februarie 2021, Donciu Viorel-Andrei, în calitate șef al SPCRPCIV Maramureș, ar fi cumpărat influența unui consilier de la Consiliul Județean Maramureș, pe care acesta din urmă pretindea că o are pe lângă

anumite persoane, astfel încât Donciu să fie desemnat în continuare în aceeași funcție. Numirea în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș expira în data de 15 februarie 2021.

La data de 01 februarie 2021, la instigarea aceluiași consilier, inculpatul Donciu Viorel Andrei ar fi accesat fără drept baza de date a MAI-Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, în interesul personal al instigatorului, pentru a verifica un anumit autoturism ce figura in proprietatea unei societăți comerciale. În contexte diferite, în zilele de 9 februarie, 10 februarie și 25 februarie 2021, în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș, Donciu Andrei ar fi primit diferite sume de bani cu titlu de mită pentru reprogramarea unei persoane la examenul pentru obținerea permisului de conducere auto ori pentru înmatricularea unor vehicule.

În momentul de față, la Serviciul Permise și Înmatriculări Suceava sunt șapte examinatori, din care doar șase sunt disponibili.Din cei șase, patru sunt recent detașați de la Inspectoratul de Poliție Județean Suceava. Inițial, se vorbea de două serii de câte patru polițiști care urmau să fie detașați la Serviciul Permise și Înmatriculări Suceava.

Din mass-media locală aflăm că subprefectul județului Alexandru-Marian Salup-Rusu, care coordonează Serviciul de Înmatriculări și Permise este de profesie asistent medical. Nu credeți că aceasta este una din cauzele pentru care serviciul nu funcționează, astăzi fiind practice blocat prin faptul că permisele auto se obțin pentru unele categorii după 6 luni de zile ?

Mai mult, potrivit presei locale, Prefectul de Suceava și-a asumat public,  decizia repunerii în funcție a polițiștilor despre care procurorii spun că ar fi lucrat la „fabrica de permise” coordonată de  comisarul-șef Radu Obreja. Direct și indirect, prefectul a recunoscut că nu are alte soluții ca să rezolve problema lipsei de personal cu care se confruntă Serviciul de Permise  Auto. Prefectul Iulian Cimpoeșu nu are experiență politică și nici administrativă și s-a văzut mai ales când a început să explice  că a fost coordonatorul campaniei „Fără penali în funcții publice”, dar el a chemat la serviciu 4 examinatori din lotul celor care au fost arestați preventiv în noiembrie 2020. 

Față de toată această situație, vă solicităm domnule ministru, să revizuiți modalitatea de numire în funcții a șefilor de la Permise Auto și să solicitați informații DGA înainte de a face aceste numiri ori, dacă nu puteți gestiona situația, să “aruncați prosopul” și să vă dați demisia din funcție.

            Solicităm să  răspundeți la următoarele intrebări:

  1. Cum veți rezolva situația de la Serviciul de Înmatriculări și Permise Suceava pentru ca obținerea permisului auto să nu dureze cîteva luni ca în prezent?
  2. Aveți în vedere revizuirea procedurilor de numire în funcții a șefilor serviciului public de premise auto și înmatriculări?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Naţional de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, anunță Conferința “Make Europe Great Again” din acest weekend de la Palatul Parlamentului ca fiind cel mai mare si mai important eveniment al mișcării conservatoare organizat până acum în România.   “Institutul Conservator […]
Mihai Enache AUR Primăria capitalei provocare
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre noii candidați ai Coaliției PSD-PNL pentru postul de primar al Bucureștiului. Acesta a subliniat că acum, în loc de un candidat pierzător Coaliția are doi candidați pierzători și a detaliat: […]
Claudiu Târziu președintele CNC al AUR
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, a vorbit, în cadrul conferinței de presă a AUR de marți, 23 aprilie, despre evenimentul M.E.G.A., cel mai mare eveniment conservator desfășurat vreodată pe pământ românesc. ”Partidul AUR prin Institutul pentru Studii Politice […]
Deputatul AUR Adrian Axinia atrage atenția că România s-ar putea confrunta în acest an cu o situație economică fără precedent, din cauza măsurilor luate de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. „Este o nebunie ce vedem în momentul de față. Practic, cu banii împrumutați, Guvernul încearcă să creeze […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 23.04.2024 Obiectul întrebării: Provocările în aplicarea Planului Național pentru stoparea traficului de deșeuri din lipsa de personal Stimate domnule […]
Adresată: Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Nicoleta-Mioara Cîrciumaru De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 23/04/2024 Obiectul întrebării: Sancțiunile privind nerespectarea obligațiilor de declarare în cadrul sistemului RO e-Transport Stimată Doamnă Preşedinte, […]