Acatrinei Dorel-Gheorghe și Pușcașu Florin-Lucian – întrebare parlamentară către Ministerul Afacerilor Interne – Cine răspunde pentru avarierea monumentului istoric “Palatul Administra-tiv Suceava”?

Către: Domnului Lucian Nicolae BODE

Ministrul Afacerilor Interne

De la: Deputat Dorel Gheorghe ACATRINEI

           Deputat Lucian Florin PUȘCAȘU

Circumscripția electorală nr.35, Suceava        

Subiectul întrebării: Cine răspunde pentru avarierea monumentului istoric “Palatul Administra-tiv Suceava”?

Domnule Ministru,

Ziua de 6 martie 2021 a fost o zi tristă pentru locuitorii județului Suceava dar și pentru patrimoniul cultural al acestui județ întrucât, în urma unui incendiu vio-lent care a izbucnit undeva în jurul orei 09:00, clădirea în care își desfășoară ac-tivitatea Consiliul Județean Suceava și Prefectura Suceava a fost grav afectată, mai ales la nivelul acoperișului.

Din primele constatări, se discută despre o suprafață mansardată de 2000 mp care este, practic, distrusă. Sunt greu de privit aceste imagini dezo-lante, având în vedere că este vorba de una dintre cele mai reprezentative clădiri de patrimoniu din județ. Construită între anii 1903-1904, în perioada conducerii administrației orașului de către primarul Franz Des Loges, această clădire reprezintă un puternic reper pentru întreaga comunitate, atât din punct de vedere arhitectural cât și administrativ și avea menirea să adăpostească ad-ministrația orășenească a Sucevei. Proiectul clădirii a fost realizat de arhitectul vienez Peter Paul Brang (1852-1925).

După finalizarea construcției noului edificiu, Primăria orașului Suceava s-a mutat, în decembrie 1904, în Palatul Administrativ. În această clădire, au fost găzduite poliția orașului, casa de economii și muzeul de istorie, iar în perioada interbelică și Societatea „Ciprian Porumbescu”. Edificiul administrativ al orașului a fost folosit și de pompieri, care au amenajat în turnul central o cameră de observare a incendiilor.

Din 2004, clădirea se află pe Lista monumentelor istorice din judeţul Suceava.

Pe această cale, vrem să mulțumim fiecărui membru al echipei de inter-venție pentru profesionalismul și rapiditatea de care au dat dovadă în fața unei situații neprevăzute.

Important de precizat este faptul că acoperișul acestei clădiri a fost inclus într-un proiect de renovare destul de recent, respectiv în anul 2015, situație în care dotările contra incendiului ar fi trebuit să fie funcționale și de ultimă gen-erație.

Față de această situație, se impune o analiză a documentației din spatele avizului IGSU privind securitatea la incendii în legătură cu mansardarea podului Palatului Administrativ. Dacă această clădire putea fi extinsă cu 2000 m.p. de birouri la mansardă, probabil că acest lucru era făcut de arhitectul inițial al clădirii iar cine și-a asumat această extindere trebuie să prezinte documentele care o susțin.

Mass-media locală arată că senzorii de fum din Palatului Administrativ nu au funcționat, cu consecința faptului că toată mansarda de 2000 m.p. și arhivele birourilor ce funcționau la nivelul mansardelor au ars în totalitate producând pagube foarte mari.

Intervenția pompierilor a fost îngreunată de faptul că presiunea hid-ranților din zona a fost scăzută, astfel fiind necesară solicitarea mai multor echipaje, unele de la distanțe destul de mari.

Mass-media a relatat că nu toate mașinile de intervenție erau echipate corespunzător, fiind și mașini cu ani buni de funcționare, ceea ce ne arată că efortul de modernizare a flotei de intervenție trebuie să continue și că pregăti-rea unor astfel de intervenții speciale trebuie antrenată permanent.

Acest nefericit eveniment trebuie să ne facă să mărim măsurile de pre-venție cu privire la eventuale situații neprevăzute, dar pentru aceasta trebuie să aflăm adevărul despre incendiul de la Palatul Administrativ Suceava.

Solicităm să trimiteți corpul de control al Ministerului de Interne la Suceava pentru analiza cauzelor care au dus la incendiul din 6 martie 2021, de la Palatul Administrativ Suceava și să arătați opiniei publice vinovații.

Față de această situație solicităm să răspundeți la următoarea interpelare, în trei puncte:

1. Cine a aprobat extinderea birourilor la mansarda Palatului Administrativ și dacă există aviz IGSU pentru securitate la incendii?

2. Care este cauza incendiului și cine sunt vinovații incendiului de la Palatul Ad-ministrativ Suceava?

3. Cine și cum răspunde de avariile produse celei mai reprezentative clădiri a județului Suceava, parte a patrimoniului cultural al județului Suceava?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită partidelor aflate la guvernare să renunțe la propunerea de creștere cu 60% a impozitului pe dividende și cu 80% a TVA-ului pentru industria HORECA, măsuri fiscale care ar afecta dramatic antreprenorii români. „În loc să procedeze la debirocratizare, la reducerea […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a strâns la nivel național, precum și din diaspora, peste 2 milioane de semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României. „Românii nu îl mai vor pe Klaus Iohannis. Această campanie s-a bucurat de o largă susținere […]
Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]