Acatrinei Dorel-Gheorghe și Pușcașu Florin-Lucian – întrebare parlamentară către Ministerul Afacerilor Interne – Cine răspunde pentru avarierea monumentului istoric “Palatul Administra-tiv Suceava”?

Către: Domnului Lucian Nicolae BODE

Ministrul Afacerilor Interne

De la: Deputat Dorel Gheorghe ACATRINEI

           Deputat Lucian Florin PUȘCAȘU

Circumscripția electorală nr.35, Suceava        

Subiectul întrebării: Cine răspunde pentru avarierea monumentului istoric “Palatul Administra-tiv Suceava”?

Domnule Ministru,

Ziua de 6 martie 2021 a fost o zi tristă pentru locuitorii județului Suceava dar și pentru patrimoniul cultural al acestui județ întrucât, în urma unui incendiu vio-lent care a izbucnit undeva în jurul orei 09:00, clădirea în care își desfășoară ac-tivitatea Consiliul Județean Suceava și Prefectura Suceava a fost grav afectată, mai ales la nivelul acoperișului.

Din primele constatări, se discută despre o suprafață mansardată de 2000 mp care este, practic, distrusă. Sunt greu de privit aceste imagini dezo-lante, având în vedere că este vorba de una dintre cele mai reprezentative clădiri de patrimoniu din județ. Construită între anii 1903-1904, în perioada conducerii administrației orașului de către primarul Franz Des Loges, această clădire reprezintă un puternic reper pentru întreaga comunitate, atât din punct de vedere arhitectural cât și administrativ și avea menirea să adăpostească ad-ministrația orășenească a Sucevei. Proiectul clădirii a fost realizat de arhitectul vienez Peter Paul Brang (1852-1925).

După finalizarea construcției noului edificiu, Primăria orașului Suceava s-a mutat, în decembrie 1904, în Palatul Administrativ. În această clădire, au fost găzduite poliția orașului, casa de economii și muzeul de istorie, iar în perioada interbelică și Societatea „Ciprian Porumbescu”. Edificiul administrativ al orașului a fost folosit și de pompieri, care au amenajat în turnul central o cameră de observare a incendiilor.

Din 2004, clădirea se află pe Lista monumentelor istorice din judeţul Suceava.

Pe această cale, vrem să mulțumim fiecărui membru al echipei de inter-venție pentru profesionalismul și rapiditatea de care au dat dovadă în fața unei situații neprevăzute.

Important de precizat este faptul că acoperișul acestei clădiri a fost inclus într-un proiect de renovare destul de recent, respectiv în anul 2015, situație în care dotările contra incendiului ar fi trebuit să fie funcționale și de ultimă gen-erație.

Față de această situație, se impune o analiză a documentației din spatele avizului IGSU privind securitatea la incendii în legătură cu mansardarea podului Palatului Administrativ. Dacă această clădire putea fi extinsă cu 2000 m.p. de birouri la mansardă, probabil că acest lucru era făcut de arhitectul inițial al clădirii iar cine și-a asumat această extindere trebuie să prezinte documentele care o susțin.

Mass-media locală arată că senzorii de fum din Palatului Administrativ nu au funcționat, cu consecința faptului că toată mansarda de 2000 m.p. și arhivele birourilor ce funcționau la nivelul mansardelor au ars în totalitate producând pagube foarte mari.

Intervenția pompierilor a fost îngreunată de faptul că presiunea hid-ranților din zona a fost scăzută, astfel fiind necesară solicitarea mai multor echipaje, unele de la distanțe destul de mari.

Mass-media a relatat că nu toate mașinile de intervenție erau echipate corespunzător, fiind și mașini cu ani buni de funcționare, ceea ce ne arată că efortul de modernizare a flotei de intervenție trebuie să continue și că pregăti-rea unor astfel de intervenții speciale trebuie antrenată permanent.

Acest nefericit eveniment trebuie să ne facă să mărim măsurile de pre-venție cu privire la eventuale situații neprevăzute, dar pentru aceasta trebuie să aflăm adevărul despre incendiul de la Palatul Administrativ Suceava.

Solicităm să trimiteți corpul de control al Ministerului de Interne la Suceava pentru analiza cauzelor care au dus la incendiul din 6 martie 2021, de la Palatul Administrativ Suceava și să arătați opiniei publice vinovații.

Față de această situație solicităm să răspundeți la următoarea interpelare, în trei puncte:

1. Cine a aprobat extinderea birourilor la mansarda Palatului Administrativ și dacă există aviz IGSU pentru securitate la incendii?

2. Care este cauza incendiului și cine sunt vinovații incendiului de la Palatul Ad-ministrativ Suceava?

3. Cine și cum răspunde de avariile produse celei mai reprezentative clădiri a județului Suceava, parte a patrimoniului cultural al județului Suceava?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă publicarea unei prime forme a unui document intern al Comisiei Europene, adresat traducătorilor, care recomandă evitarea referirii la Crăciun și înlocuirea numelor biblice în limbajul oficial. „Niște birocrați nealeși de nimeni și care par că nu mai reprezintă pe nimeni […]
tricolor
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) îl invită pe Klaus Iohannis la Alba Iulia, la evenimentele dedicate Zilei Naționale, pentru a constata la fața locului cât de dorit mai este de români în funcția prezidențială. „Dacă vrea să fie președintele tuturor românilor, și nu doar al PNL, […]
becuri
A doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienții casnici din România, ELECTRICA S.A., a anunțat creșterea substanțială, de la 1 ianuarie 2022, a prețurilor de distribuție. Acestea urmează a fi majorate cu până la 84%. La fel au […]
Președintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi invită românii la “Marșul Unirii” de la Alba-Iulia pe 1 decembrie. “Alba Iulia, capitala Unirii tuturor românilor va găzdui și în acest an serbările la 103 ani de la Marea Unire de la 1918. Ca în […]
Reprezentanţii Bucovinei au declarat unirea cu România la 28 noiembrie 1918 în Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan din Cernăuţi. Iar acest episod istoric fericit se datorează în principal boierului Iancu Flondor, jurnalistului Valeriu Branişte, profesorului Sextil Puşcaru, medicului Isidor Bodea sau ofiţerului Ilie Lazăr. Iancu Flondor, […]
Către: Domnul Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor De la: Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării:Clarificări privind situația economică a României                                       Stimate Doamnule Ministru, Având în vedere că noul Guvern al României a fost investit pe clasica procedură de repede-înainte, cu dezbateri minime […]