Acatrinei Dorel-Gheorghe și Pușcașu Florin-Lucian – întrebare parlamentară către Ministerul Afacerilor Interne – Cine răspunde pentru avarierea monumentului istoric “Palatul Administra-tiv Suceava”?

Către: Domnului Lucian Nicolae BODE

Ministrul Afacerilor Interne

De la: Deputat Dorel Gheorghe ACATRINEI

           Deputat Lucian Florin PUȘCAȘU

Circumscripția electorală nr.35, Suceava        

Subiectul întrebării: Cine răspunde pentru avarierea monumentului istoric “Palatul Administra-tiv Suceava”?

Domnule Ministru,

Ziua de 6 martie 2021 a fost o zi tristă pentru locuitorii județului Suceava dar și pentru patrimoniul cultural al acestui județ întrucât, în urma unui incendiu vio-lent care a izbucnit undeva în jurul orei 09:00, clădirea în care își desfășoară ac-tivitatea Consiliul Județean Suceava și Prefectura Suceava a fost grav afectată, mai ales la nivelul acoperișului.

Din primele constatări, se discută despre o suprafață mansardată de 2000 mp care este, practic, distrusă. Sunt greu de privit aceste imagini dezo-lante, având în vedere că este vorba de una dintre cele mai reprezentative clădiri de patrimoniu din județ. Construită între anii 1903-1904, în perioada conducerii administrației orașului de către primarul Franz Des Loges, această clădire reprezintă un puternic reper pentru întreaga comunitate, atât din punct de vedere arhitectural cât și administrativ și avea menirea să adăpostească ad-ministrația orășenească a Sucevei. Proiectul clădirii a fost realizat de arhitectul vienez Peter Paul Brang (1852-1925).

După finalizarea construcției noului edificiu, Primăria orașului Suceava s-a mutat, în decembrie 1904, în Palatul Administrativ. În această clădire, au fost găzduite poliția orașului, casa de economii și muzeul de istorie, iar în perioada interbelică și Societatea „Ciprian Porumbescu”. Edificiul administrativ al orașului a fost folosit și de pompieri, care au amenajat în turnul central o cameră de observare a incendiilor.

Din 2004, clădirea se află pe Lista monumentelor istorice din judeţul Suceava.

Pe această cale, vrem să mulțumim fiecărui membru al echipei de inter-venție pentru profesionalismul și rapiditatea de care au dat dovadă în fața unei situații neprevăzute.

Important de precizat este faptul că acoperișul acestei clădiri a fost inclus într-un proiect de renovare destul de recent, respectiv în anul 2015, situație în care dotările contra incendiului ar fi trebuit să fie funcționale și de ultimă gen-erație.

Față de această situație, se impune o analiză a documentației din spatele avizului IGSU privind securitatea la incendii în legătură cu mansardarea podului Palatului Administrativ. Dacă această clădire putea fi extinsă cu 2000 m.p. de birouri la mansardă, probabil că acest lucru era făcut de arhitectul inițial al clădirii iar cine și-a asumat această extindere trebuie să prezinte documentele care o susțin.

Mass-media locală arată că senzorii de fum din Palatului Administrativ nu au funcționat, cu consecința faptului că toată mansarda de 2000 m.p. și arhivele birourilor ce funcționau la nivelul mansardelor au ars în totalitate producând pagube foarte mari.

Intervenția pompierilor a fost îngreunată de faptul că presiunea hid-ranților din zona a fost scăzută, astfel fiind necesară solicitarea mai multor echipaje, unele de la distanțe destul de mari.

Mass-media a relatat că nu toate mașinile de intervenție erau echipate corespunzător, fiind și mașini cu ani buni de funcționare, ceea ce ne arată că efortul de modernizare a flotei de intervenție trebuie să continue și că pregăti-rea unor astfel de intervenții speciale trebuie antrenată permanent.

Acest nefericit eveniment trebuie să ne facă să mărim măsurile de pre-venție cu privire la eventuale situații neprevăzute, dar pentru aceasta trebuie să aflăm adevărul despre incendiul de la Palatul Administrativ Suceava.

Solicităm să trimiteți corpul de control al Ministerului de Interne la Suceava pentru analiza cauzelor care au dus la incendiul din 6 martie 2021, de la Palatul Administrativ Suceava și să arătați opiniei publice vinovații.

Față de această situație solicităm să răspundeți la următoarea interpelare, în trei puncte:

1. Cine a aprobat extinderea birourilor la mansarda Palatului Administrativ și dacă există aviz IGSU pentru securitate la incendii?

2. Care este cauza incendiului și cine sunt vinovații incendiului de la Palatul Ad-ministrativ Suceava?

3. Cine și cum răspunde de avariile produse celei mai reprezentative clădiri a județului Suceava, parte a patrimoniului cultural al județului Suceava?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
Ratarea aderării la Spațiul Schengen este un eșec monumental de politică externă al Președintelui Iohannis și al Guvernului Ciucă. Pentru români, este o trezire cruntă la realitate și o dovadă în plus că umilința, compromisurile, lașitatea și impostura nu sunt instrumente cu care să poată fi […]
Adresată:  Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, prim-ministru al României                    Domnului Lucian ROMAȘCANU, ministru al Culturii De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 07/12/2021 Obiectul întrebării: […]
Deputatul AUR, Dumitru-Viorel Focșa, a declarat că AUR a inițiat un proiect de lege care a fost în această săptămâna dezbătut în Comisia pentru Energie de la Senat și care prevede fuziunea dintre 2 coloși de producere a energiei electrice: CE Oltenia și Hidroelectrica. Potrivit deputatului […]
Deputatul AUR, Antonio Andrușceac, a declarat, în cadrul conferinței săptămânale de presă, că AUR își dorește să vadă în bugetul de stat și acele proiecte benefice pentru țară pe care le va depune opoziția. Liderul deputaților AUR a precizat că AUR se va opune unui buget […]
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, a declarat, în cadrul conferinței de presă săptămânale, că pretextul invocat de Cancelarul Austriei că prin România sau din România există fluxuri masive de imigranți ilegal este unul rușinos din punctul de vedere al AUR. Liderul […]
Adresată:  Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, prim-ministru al României                    Domnului Lucian ROMAȘCANU, ministru al Culturii De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 07/12/2021 Obiectul întrebării: […]