Acaterinei Dorel-Gheorghe – interpelare către Ministerul Justiției – La ce dată veți trimite către CSM și DNA informațiile devenite publice prin care Gheorghe Flutur șantajează sătenii care s-au opus înființării gropii de gunoi în Pasul Mestecăniș, județul Suceava.

Adresată: Domnului, Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției

De către:  Deputat Acatrinei Dorel Gheorghe,

Circumscripția electorală nr.35, Suceava

Grup Parlamentar AUR

Obiectul interpelării: La ce dată veți trimite către CSM și DNA informațiile devenite publice prin care Gheorghe Flutur șantajează sătenii care s-au opus înființării gropii de gunoi în Pasul Mestecăniș, județul Suceava.

Domnule Ministru,

Referitor la groapa de gunoi făcută de Gheorghe Flutur în Pasul Mestecăniș, Ministrul Mediului a precizat următoarele:

      Astfel, există o fermă de animale, un canton silvic și zona de agreement din Pasul Mestecăniș la mai puțin de 1000 m de corpul depozitului de deșeuri.Poluarea pârâului Putnișoara “este puțin probabil să se întîmple” iar “impactul negativ asupra sănătății populației poate fi evitat” și “se vor asigura mijloace adecvate de limitare a nocivităților”.

     Locuitorii județului Suceava sunt prostiți că impactul negativ “poate fi evitat”, poluarea este “puțin probabil să se întîmple” și că poate să existe o limitare a nocivităților, chiar dacă se observă o încercare de strămutare forțată a populației din zonă. Autoritatea de management a proiectului a dat aviz pozitiv acestui proiect tinind cont ca acest depozit trebuie sa deserveasca o populatie însumată de 150.000 locuitori , iar in zona Pojorita – Vatra Dornei conform informațiilor puse la dispoziție de Consiliul Judetean , nu sint nici macar 100.000 locuitori. Cifra actuala exacta este de 89.159 locuitori.

     Acordul inițial de mediu dat de APRM Bacău a fost dat prin trafic de influență și nu a ținut cont de adresa nr. 5.1/A/19/26.01.2015 de la Sucursala Regională de Căi Ferate Iasi care spune foarte clar ca “ nu este de acord cu descărcarea apelor pluviale de pe versant printr-un șanț creat perpendicular pe linia CF Gura Humorului – Ilva Mică la km 89+647, respectiv la cca. 65 m înainte de portalul 1 al tunelului de CF in santul de platforma”.

   In urma dezbaterii publice desfasurată la începutul anului la Vatra Dornei, numeroși locuitori din zonă precum si asociatiile civice au demonstrat ca distanțele dintre depozit si locuintele din zonă nu respectă reglementarile legale și că este oricând posibilă o alunecare de teren de proporții catastrofale în zonă.

    Opinia generală este că mutarea gropii de gunoi într o alta zonă si alocarea unei sume de aproximativ 7 mil euro ar rezolva controversele legate de acest proiect.

La data de 13 mai 2021 Tribunalul Suceava a dat undă verde redeschiderii urmăririi penale în cazul anchetei care privește construcția gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș. Soluția pronunțată de judecătorul Secției Penale al Tribunalului Suceava este definitivă, ceea ce înseamnă că DNA va continua cercetările. 

Gheorghe Flutur  se răzbună pe comunitatea locală din satul Valea Putnei, comuna Pojorâta, cerând daune în valoare de 203.254,16 lei de la sătenii care au blocat prin petitii ori mai multe acțiuni în instanță deschiderea gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș si a pus, pe bani publici, casa de avocați a colegului Valeriu Stoica să creeze premizele acestui șantaj.

“Am fost siderat de această acțiune de intimidare. Sunt chemat în instanță, tot pe bani publici, să decontez financiar alături de alți cinci consăteni pentru faptul că am oprit, cu ajutorul instanțelor de judecată, un dezastru ecologic în Pasul Mestecăniș. De peste 13 ani lupt activ alături de comunitatea locală împotriva construcției gropii de gunoi în pasul Mestecăniș. De peste 8 ani apelez la organele de cercetare penală, instanțele de judecată și instituțiile europene pentru a închide definitiv acest proiect aberant și ilegal. Am încredere deplină că organele de cercetare penală și instanțele de judecată ne vor reda liniștea și dreptul la o viață sănătoasă pentru care luptăm fără oprire din 2007.”, a declarat Aristide Maxim-Samuilă, cofondator al Asociației Bucovina Curată.

Domnule ministru solicităm să interveniți și să redați Bucovinei mândria de a reprezenta o zonă turistică apreciată în țară și în străinătate.

Față de aceasta situatie vă adresăm următoarea interpelare: Care este data la care veti sesiza Consiliul Superior al Magistraturii și DNA pentru a trimite la dosarul instrumentat deja de DNA informațiile privind șantajul practicat de Gheorghe Flutur pentru a determina sătenii din Valea Putnei să-și retragă petițiile și plângerile la care au dreptul legal la petiționare conform art.51 din Constituția României?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Între 27 mai și 1 iunie, la Geneva, va avea loc cea de-a 77-a adunare a Organizației Mondiale a Sănătății care, potrivit tuturor informațiilor disponibile până la acest moment, prin adoptarea Tratatului de Pandemie Globală, urmărește să instaureze o nouă formă de control la nivel global. […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, vineri, 17 mai, în județul Mureș, la Sighișoara și la Târgu Mureș. În urma unui flashmob organizat în centrul orașului Sighișoara, participanții au ajuns în Cetatea Medievală din Târgu […]
Cultura românească este plină de povestiri despre eroism, unitate și patriotism, povestiri care au fost redate de cinematografia națională. Prin intermediul filmelor istorice, publicul poate să cunoască mai bine figuri emblematice ale istoriei românești, care nu doar că au modelat națiunea, dar au și inspirat generații […]
Direcția Națională Anticorupție a început urmărirea penală în cazul lui Nicușor Dan, după sesizările făcute de Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, cu privire la refuzul primarului general de a informa opinia publică despre banii pe care i-a cheltuit pentru campania publicitară. „Am fost chemați […]
“Antreprenorii români, care ar trebui să fie motorul economic al țării, nu sunt doar împovărați cu tot felul de taxe, impozite și alte biruri gândite de către guvernul PNL-PSD, ca să aibă bani pentru campania electorală și armatele de orci liberalo-pesediste care au sufocat administrația centrală, […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, joi, 16 mai, în Alba Iulia. În urma unui flashmob organizat în centrul orașului participanții au ajuns în Cetatea Alba Carolina, cea mai mare cetate din România, care stă […]