Acaterinei Dorel-Gheorghe – interpelare către Ministerul Justiției – La ce dată veți trimite către CSM și DNA informațiile devenite publice prin care Gheorghe Flutur șantajează sătenii care s-au opus înființării gropii de gunoi în Pasul Mestecăniș, județul Suceava.

Adresată: Domnului, Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției

De către:  Deputat Acatrinei Dorel Gheorghe,

Circumscripția electorală nr.35, Suceava

Grup Parlamentar AUR

Obiectul interpelării: La ce dată veți trimite către CSM și DNA informațiile devenite publice prin care Gheorghe Flutur șantajează sătenii care s-au opus înființării gropii de gunoi în Pasul Mestecăniș, județul Suceava.

Domnule Ministru,

Referitor la groapa de gunoi făcută de Gheorghe Flutur în Pasul Mestecăniș, Ministrul Mediului a precizat următoarele:

      Astfel, există o fermă de animale, un canton silvic și zona de agreement din Pasul Mestecăniș la mai puțin de 1000 m de corpul depozitului de deșeuri.Poluarea pârâului Putnișoara “este puțin probabil să se întîmple” iar “impactul negativ asupra sănătății populației poate fi evitat” și “se vor asigura mijloace adecvate de limitare a nocivităților”.

     Locuitorii județului Suceava sunt prostiți că impactul negativ “poate fi evitat”, poluarea este “puțin probabil să se întîmple” și că poate să existe o limitare a nocivităților, chiar dacă se observă o încercare de strămutare forțată a populației din zonă. Autoritatea de management a proiectului a dat aviz pozitiv acestui proiect tinind cont ca acest depozit trebuie sa deserveasca o populatie însumată de 150.000 locuitori , iar in zona Pojorita – Vatra Dornei conform informațiilor puse la dispoziție de Consiliul Judetean , nu sint nici macar 100.000 locuitori. Cifra actuala exacta este de 89.159 locuitori.

     Acordul inițial de mediu dat de APRM Bacău a fost dat prin trafic de influență și nu a ținut cont de adresa nr. 5.1/A/19/26.01.2015 de la Sucursala Regională de Căi Ferate Iasi care spune foarte clar ca “ nu este de acord cu descărcarea apelor pluviale de pe versant printr-un șanț creat perpendicular pe linia CF Gura Humorului – Ilva Mică la km 89+647, respectiv la cca. 65 m înainte de portalul 1 al tunelului de CF in santul de platforma”.

   In urma dezbaterii publice desfasurată la începutul anului la Vatra Dornei, numeroși locuitori din zonă precum si asociatiile civice au demonstrat ca distanțele dintre depozit si locuintele din zonă nu respectă reglementarile legale și că este oricând posibilă o alunecare de teren de proporții catastrofale în zonă.

    Opinia generală este că mutarea gropii de gunoi într o alta zonă si alocarea unei sume de aproximativ 7 mil euro ar rezolva controversele legate de acest proiect.

La data de 13 mai 2021 Tribunalul Suceava a dat undă verde redeschiderii urmăririi penale în cazul anchetei care privește construcția gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș. Soluția pronunțată de judecătorul Secției Penale al Tribunalului Suceava este definitivă, ceea ce înseamnă că DNA va continua cercetările. 

Gheorghe Flutur  se răzbună pe comunitatea locală din satul Valea Putnei, comuna Pojorâta, cerând daune în valoare de 203.254,16 lei de la sătenii care au blocat prin petitii ori mai multe acțiuni în instanță deschiderea gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș si a pus, pe bani publici, casa de avocați a colegului Valeriu Stoica să creeze premizele acestui șantaj.

“Am fost siderat de această acțiune de intimidare. Sunt chemat în instanță, tot pe bani publici, să decontez financiar alături de alți cinci consăteni pentru faptul că am oprit, cu ajutorul instanțelor de judecată, un dezastru ecologic în Pasul Mestecăniș. De peste 13 ani lupt activ alături de comunitatea locală împotriva construcției gropii de gunoi în pasul Mestecăniș. De peste 8 ani apelez la organele de cercetare penală, instanțele de judecată și instituțiile europene pentru a închide definitiv acest proiect aberant și ilegal. Am încredere deplină că organele de cercetare penală și instanțele de judecată ne vor reda liniștea și dreptul la o viață sănătoasă pentru care luptăm fără oprire din 2007.”, a declarat Aristide Maxim-Samuilă, cofondator al Asociației Bucovina Curată.

Domnule ministru solicităm să interveniți și să redați Bucovinei mândria de a reprezenta o zonă turistică apreciată în țară și în străinătate.

Față de aceasta situatie vă adresăm următoarea interpelare: Care este data la care veti sesiza Consiliul Superior al Magistraturii și DNA pentru a trimite la dosarul instrumentat deja de DNA informațiile privind șantajul practicat de Gheorghe Flutur pentru a determina sătenii din Valea Putnei să-și retragă petițiile și plângerile la care au dreptul legal la petiționare conform art.51 din Constituția României?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR propune măsuri de sprijin pentru antreprenorii Români Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege care prevede că, în cazul construcțiilor cu destinație de producție sau depozitare, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru o valoare maximă de 1.000.000 lei […]
Nici săptămâna aceasta persoanele chemate la audieri în cadrul Comisiei de anchetă privind achizițiile din timpul pandemiei nu au dat curs invitațiilor transmise. Primele 7 puncte de pe ordinea de zi a comisiei au fost:  1) audierea domnului Alexandru Rafila, ministrul sănătății, 2) audierea domnului Victor […]
AUR
Federația Maghiară de Fotbal a reușit să iasă din anonimat printr-o știre mincinoasă publicată pe siteul oficial al forului. Într-un articol infirmat chiar de UEFA, oficialii maghiari pretindeau că federația europeană și-ar fi dat acceptul pentru utilizarea materialelor cu harta Ungariei mari pe stadioane.    La mai […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat marți, 21 martie, la Parlament, dezbaterea cu tema „Legile educației – de la intenție la realitate”. La evenimentul organizat de AUR au luat parte specialiști în domeniul educației, reprezentanți ai sindicatelor, ai Patriarhiei Române, cadre didactice, studenți, reprezentanți ai […]
AUR
Alianța pentru Unirea Românilor organizează în data de 21 martie 2023 de la ora 12:00, în sala Grupului AUR de la Camera Deputaților, o dezbatere cu tema: Legile educației – de la intenție la realitate. Comisia națională de specialitate din cadrul partidului organizează dezbaterea „Legile educației […]
Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR și președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului României, a avut o întâlnire cu E.S. Ambasadorul Brândușa Predescu și echipa misiunii diplomatice a României la Sofia. Printre temele abordate s-a aflat situația culturală dificilă a comunității […]