Acaterinei Dorel-Gheorghe – interpelare către Ministerul Justiției – La ce dată veți trimite către CSM și DNA informațiile devenite publice prin care Gheorghe Flutur șantajează sătenii care s-au opus înființării gropii de gunoi în Pasul Mestecăniș, județul Suceava.

Adresată: Domnului, Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției

De către:  Deputat Acatrinei Dorel Gheorghe,

Circumscripția electorală nr.35, Suceava

Grup Parlamentar AUR

Obiectul interpelării: La ce dată veți trimite către CSM și DNA informațiile devenite publice prin care Gheorghe Flutur șantajează sătenii care s-au opus înființării gropii de gunoi în Pasul Mestecăniș, județul Suceava.

Domnule Ministru,

Referitor la groapa de gunoi făcută de Gheorghe Flutur în Pasul Mestecăniș, Ministrul Mediului a precizat următoarele:

      Astfel, există o fermă de animale, un canton silvic și zona de agreement din Pasul Mestecăniș la mai puțin de 1000 m de corpul depozitului de deșeuri.Poluarea pârâului Putnișoara “este puțin probabil să se întîmple” iar “impactul negativ asupra sănătății populației poate fi evitat” și “se vor asigura mijloace adecvate de limitare a nocivităților”.

     Locuitorii județului Suceava sunt prostiți că impactul negativ “poate fi evitat”, poluarea este “puțin probabil să se întîmple” și că poate să existe o limitare a nocivităților, chiar dacă se observă o încercare de strămutare forțată a populației din zonă. Autoritatea de management a proiectului a dat aviz pozitiv acestui proiect tinind cont ca acest depozit trebuie sa deserveasca o populatie însumată de 150.000 locuitori , iar in zona Pojorita – Vatra Dornei conform informațiilor puse la dispoziție de Consiliul Judetean , nu sint nici macar 100.000 locuitori. Cifra actuala exacta este de 89.159 locuitori.

     Acordul inițial de mediu dat de APRM Bacău a fost dat prin trafic de influență și nu a ținut cont de adresa nr. 5.1/A/19/26.01.2015 de la Sucursala Regională de Căi Ferate Iasi care spune foarte clar ca “ nu este de acord cu descărcarea apelor pluviale de pe versant printr-un șanț creat perpendicular pe linia CF Gura Humorului – Ilva Mică la km 89+647, respectiv la cca. 65 m înainte de portalul 1 al tunelului de CF in santul de platforma”.

   In urma dezbaterii publice desfasurată la începutul anului la Vatra Dornei, numeroși locuitori din zonă precum si asociatiile civice au demonstrat ca distanțele dintre depozit si locuintele din zonă nu respectă reglementarile legale și că este oricând posibilă o alunecare de teren de proporții catastrofale în zonă.

    Opinia generală este că mutarea gropii de gunoi într o alta zonă si alocarea unei sume de aproximativ 7 mil euro ar rezolva controversele legate de acest proiect.

La data de 13 mai 2021 Tribunalul Suceava a dat undă verde redeschiderii urmăririi penale în cazul anchetei care privește construcția gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș. Soluția pronunțată de judecătorul Secției Penale al Tribunalului Suceava este definitivă, ceea ce înseamnă că DNA va continua cercetările. 

Gheorghe Flutur  se răzbună pe comunitatea locală din satul Valea Putnei, comuna Pojorâta, cerând daune în valoare de 203.254,16 lei de la sătenii care au blocat prin petitii ori mai multe acțiuni în instanță deschiderea gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș si a pus, pe bani publici, casa de avocați a colegului Valeriu Stoica să creeze premizele acestui șantaj.

“Am fost siderat de această acțiune de intimidare. Sunt chemat în instanță, tot pe bani publici, să decontez financiar alături de alți cinci consăteni pentru faptul că am oprit, cu ajutorul instanțelor de judecată, un dezastru ecologic în Pasul Mestecăniș. De peste 13 ani lupt activ alături de comunitatea locală împotriva construcției gropii de gunoi în pasul Mestecăniș. De peste 8 ani apelez la organele de cercetare penală, instanțele de judecată și instituțiile europene pentru a închide definitiv acest proiect aberant și ilegal. Am încredere deplină că organele de cercetare penală și instanțele de judecată ne vor reda liniștea și dreptul la o viață sănătoasă pentru care luptăm fără oprire din 2007.”, a declarat Aristide Maxim-Samuilă, cofondator al Asociației Bucovina Curată.

Domnule ministru solicităm să interveniți și să redați Bucovinei mândria de a reprezenta o zonă turistică apreciată în țară și în străinătate.

Față de aceasta situatie vă adresăm următoarea interpelare: Care este data la care veti sesiza Consiliul Superior al Magistraturii și DNA pentru a trimite la dosarul instrumentat deja de DNA informațiile privind șantajul practicat de Gheorghe Flutur pentru a determina sătenii din Valea Putnei să-și retragă petițiile și plângerile la care au dreptul legal la petiționare conform art.51 din Constituția României?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Deputatul AUR, Dan Tanasă, a criticat declarațiile pe care președintele UDMR, Kelemen Hunor, le-a făcut în Statele Unite ale Americii, subliniind că, în vreme ce românii celebrau Ziua Națională, liderul UDMR arunca din nou cu venin și noroi în statul român. „Zilele trecute, în timp ce […]
Președintele AUR, George Simion, a atras atenția că actualul Guvern PSD – PNL nu reușește să aibă grijă de copiii României. Acesta a precizat că Programul „Cornul și Laptele” nu funcționează în mare majoritate din județele țării din cauză că nu sunt bani. De asemenea, pentru […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, senatorul Claudiu Târziu, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că în această săptămână, la Senat, au fost respinse de către PSD-PNL-UDMR, împreună cu USR, două proiecte de legi extrem de importante pentru români. „Am avut 2 proiecte […]
Președintele AUR, George Simion, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că AUR va solicita extinderea cercetării penale pentru achizițiile din timpul pandemiei și la Raed Arafat și la Adrian Streinu Cercel, cel care, în timpul unei emisiuni televizate, s-a denunțat cu privire la sponsorizările […]
Mă prevalez de această oportunitate pentru a trage un semnal de alarmă în privința restricțiilor traficului autovehiculelor de mare tonaj (TIR), deoarece acestea nu exista sau  sunt nu respectate și încălcate tot mai des. Țara noastră înregistrează, din nou un record negativ. Accidentele rutiere înregistrate în […]
ROMÂNIA, ȚARA ASISTAȚILOR SOCIAL Țara noastră ocupă locul al doilea în Europa la numărul de persoane inactive în câmpul muncii. Dintre acestea, aproape un milion și jumătate ar putea să-și găsească de muncă, dar, pur și simplu, nu vor! Ori, după cum spun unii sociologi, ar […]