Către: Ministrul cercetării, inovării și digitalizării

 Domnul Ciprian-Sergiu TELEMAN

De la: Vasile NAGY

Deputat AUR, circumscripția nr. 2 Arad

Obiectul interpelării: Laserul de la Măgurele, sabotat de statul român        

Stimate domnule Ministru,

Laserul de la Măgurele este cel mai important proiect științific al României din toate timpurile. Finanțat de Comisia Europeană cu peste 300 de milioane de euro, alături de alte două proiecte asemănătoare din Cehia și Ungaria, laserul din România ar fi trebuit să intre într-un consorțiu european care să-i asigure acces la finanțări și proiecte de cercetare.

Din păcate, acest lucru nu s-a mai întâmplat. O veste a venit ca o bombă, zilele trecute: România a fost, oficial, exclusă din cel mai mare proiect de cercetare din Uniunea Europeană, proiectul ELI-ERIC.

Decizia a venit după ce, anul trecut, partenerii din Ungaria și Cehia au cerut alcătuirea acestui consorțiu fără laserul de la Măgurele și sistemul de fascicul gamma, cel mai mare si mai important pilon din cadrul întregului proiect.

Mai mult, țara noastră, care a inițiat in 2011, alături de Ungaria si Cehia, proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI), nu a obținut nici măcar statutul de Observator Fondator.

Un eșec pe linie, un eșec răsunător. România a pierdut calitatea de membru după ce nu și-a atins țintele asumate, s-a repoziționat cerând statutul de Observator Fondator și a sfârșit prin a rămâne cu totul pe dinafară.

Potrivit unui articol din presa centrală (Adevărul, 2020), marea problemă a apărut din cauza unei componente a ELI-NP, sursa de raze gamma. Consorţiul EuroGammaS (EGS) a câştigat în 2014 licitaţia pentru această sursă, dar când a venit vremea să o instaleze, au apărut problemele. Cei de la EGS au susținut că au făcut teste şi măsurători şi că structura clădirii ELI-NP nu respectă standardele din contract, motiv pentru care nu pot instala sursa gamma. Directorul institutului naţional care găzduieşte laserul a declarat, pe de altă parte, că au fost respectate standardele şi că instalarea nu trebuie să depindă de clădire. Totul s-a mutat în instanță.

Anul trecut, Dragoș Ciuparu, secretarul de stat însărcinat cu cercetarea, declara într-un interviu acordat Edupedu.ro că ”există o întârziere în ce privește Sistemul Fascicul Gamma [al doilea echipament după laserul de mare putere – N. Red.], dar al doilea contract prin care se construiește acest sistem este în termen. Disputa trecută va fi tranșată în instanță și nu pot comenta, dar contractul se derulează conform planificării” 

(…) 

La a doua întâlnire, de la sfârșitul lunii februarie, eram pregătit să abordăm subiectul, i-am spus ca din punctul nostru de vedere problema cu Sistemul Gamma e un litigiu comercial și că atâta timp cât se află în instanță, nu văd ce putem face noi”.

Apoi, în ”buna” tradiție a birocrației românești, guvernul Cîțu a adoptat un memorandum prin care urma să aplice pentru statutul de Observator Fondator….după ce ședința în care s-a hotărât formula finală pentru ELI-ERIC a avut loc. Practic, cererea pentru obținerea calității de Observator Fondator nici măcar nu a mai ajuns să fie luată în discuție. De noaptea minții.

Având în vedere cele expuse mai sus, doresc să vă adresez următoarele întrebări:

1. În ce stadiu se află proiectul de construire a Sistemului Fascicul Gamma în cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei”?

2. În ce stadiu se află litigiul în instanță cu consorţiul EuroGammaS?

3. Când apreciați că România va recupera întârzierile înregistrate și va putea deveni membru al ELI-ERIC?

4. În condițiile în care nu ați reușit să obțineți nici măcar statutul de Observator Fondator, adică ați eșuat inclusiv pe linie diplomatică, nu credeți că se impune demisia dumneavoastră de onoare? 

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

15.000 de români s-au înscris în numai 24 de ore în AUR, singura forță patrotică, creștină și conservatoare din Parlamentul României, în urma apelului lansat luni de copreședinții formațiunii George Simion și Claudiu Târziu. AUR îi îndeamnă pe toți românii care nu sunt reprezentați politic să […]
28 iunie 1940, vineri Într-o zi de vineri a fost răstignit Hristos, pe nedrept, El, cel fără de greșeală. Într-o zi de vineri a fost cedată Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța, aproximativ 18% din suprafața României de atunci, teritorii locuite de 4 milioane de […]
Duminică, 30 mai, ora 18:00, Alianța pentru Unirea Românilor a organizat un protest la ambasada Serbiei din București ca urmare a abuzului săvârșit de grănicerii sârbi care au împiedicat participarea deputatului AUR Ringo Dămureanu la manifestările organizate de comunitatea românească din regiunea Timoc cu ocazia Zilei […]
În seara zilei de 29 mai 2021 domnului Ringo Dămureanu, deputat AUR și membru al Grupului de Prietenie România-Serbia din Camera Deputaților, i s-a interzis accesul în Republica Sârbă în timp ce se îndrepta spre Valea Moraviei pentru a sărbători Ziua Românilor de Pretutindeni alături de comunitatea istorică românească din […]
Decizia de a impune restricții de circulație obligatorii și, mai ales carantina totală pentru persoanele în vârstă de peste 65, asumată public de Președintele Iohannis este disproporționată, inumană și în dezinteresul României. Izolarea la domiciliu a tuturor persoanelor de peste 65 ani, în lipsa unui sistem […]
În plină eră digitală, când informația este mai accesibilă ca oricând în istorie, rațiunea, logica și luciditatea ar trebui să primeze. Problema e că, deși educația se vrea a fi la apogeu, unii dintre noi nu sunt capabili să gândească logic și să acționeze rațional. România are […]