Adresată: domnului Florin-Vasile Cîțu – Prim-ministrul României

De către senator: Claudiu-Richard Târziu

Ședința Senatului din data de: 30.03.2021

Obiectul interpelării: Situație disperată a unor familii în Valea Brazilor, jud. Argeș privind lipsa apei potabile


Stimate domnule Prim-ministru,

Pe data de 25 martie 2021, Secretariatul General al Guvernului transmitea prin e-mail doamnei Simone Lucie Nicolescot (Simona Niculescu) o adresă sub numărul 15D/2685/24.03.2021, prin care o informa pe doamna care vă contactase că „memoriul” dumneaei fusese transmis Instituției Prefectului Județului Argeș și Ministerului Afacerilor Interne, care urmau să comunice, atât Secretariatului General al Guvernului, cât și petiționarei, soluțiile adoptate, în termen legal.

Prin e-mailul pe care vi l-a adresat – atât personal pe adresa florin.citu@gov.ro cât și pe e-mailul drp@gov.ro – doamna Niculescu vă atrăgea atenția asupra unei probleme deosebit de grave, anume faptul, că în plină pandemie de Coronavirus, atât familia dumneaei, cât și alte familii dintr-o comună din Argeș (Valea Brazilor, comuna Băiculești), nu au acces la apă potabilă, iar că Prefectul de Argeș refuză să acorde o minimă atenție acestui caz dramatic, refuzându-i o audiență și chiar minimul sprijin datorat unei persoane în pericol. Sec, ați informat petiționara că trebuie să aștepte un răspuns „în termen legal” (pe care nu l-ați precizat) pentru a putea face un ceai, a găti, a-și spăla copilul, a-și spăla rufele, a-și spăla vasele.

Domnule Prim-Ministru, pe teritoriul României există familii care încă nu au acces la apă curentă, cu toate că suntem în secolul al XXI-lea și că acest drept al cetățenilor este garantat de către Constituția României și de toate tratatele internaționale pe care Țara noastră le-a ratificat. Ne aflăm într-o stare de alertă pentru a încerca să limităm și să combatem efectele nocive ale acestui virus asupra populației. Atunci când un cetățean vă sesizează direct, arătându-vă că nu poate obține o audiență de la autoritatea Statului care poate pune capăt coșmarului prin care trece și care este în subordinea dumneavoastră directă, îi răspundeți sec că va primi un răspuns „în termen legal” prin e-mail, trimițând cazul spre rezolvare aceleiași instituții (Instituția Prefectului Argeș) care îi încalcă dreptul la o viață normală, la sănătate.

Doamna Niculescu nu a ajuns în această situație disperată acum, când toți locuitorii României sunt îndemnați să se spele pe mâini de mai multe ori pe zi, să poarte măști de protecție. În anul 2019 această doamnă a obținut prima jurisprudență din Țara noastră prin care un primar a fost obligat să facă demersurile necesare pentru a racorda proprietatea dumneaei la conducta de apă potabilă și Instituția Prefectului Argeș să convoace Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, sub sancțiunea unor penalități. Toată presa – centrală, locală – a aplaudat acest prim pas spre o Românie civilizată. Însă, de atunci nimic nu s-a schimbat, din păcate. Autoritățile publice au mimat în 2019 respectarea hotărârii judecătorești, formulând totodată recurs împotriva acestei hotărâri care chiar obliga funcționarii Statului să își facă treaba din fișa postului. Astfel, Consiliul local Băiculești a adoptat imediat, în februarie 2019 o Hotărâre de Consiliu, prin care a decis să extindă rețeaua de apă potabilă până la locuința doamnei Niculescu. Numai că, în acea hotărâre, a fost strecurată o sintagmă otrăvită: „dacă și când vor avea bani” pentru așa ceva. C.J.S.U. Argeș s-a întrunit, într-adevăr, dar în loc să procedeze în sensul dictat de instanță și să să vadă la fața locului de ce fântâna forată prin grija doamnei Niculescu nu poate reține nici măcar apa de ploaie pe care o recoltau, a consultat un buletin meteo, care spunea că nu este secetă. Astfel, autoritățile publice „s-au făcut că fac”, iar instanța judecătorească de recurs s-a făcut că îi crede.

Consiliul Local Băiculești a cheltuit banii bugetului din februarie 2019 până în ziua de azi pe orice altceva decât pe conducta de apă „decisă” în februarie 2019, cu toate că nu este legal să emiți o HCL dacă nu ai finanțare. Iar familia doamnei Niculescu, alături de alte două familii, tot fără apă au rămas. Se spală, spală rufele și vasele doar atunci când plouă.

Cu toate că doamna respectivă a tot atras atenția Instituției Prefectului de Argeș (la acea vreme, condusă de Emanuel Soare) asupra acestei ilegalități, niciun prefect nu a dorit să exercite controlul de legalitate asupra acelei Hotărâri de Consiliu Local, care „vindea pielea ursului din pădure”, contrar obligațiilor legale. Noua doamnă Prefect de Argeș, Emilia Mateescu, refuză să asculte un cetățean a cărei viață este pusă în pericol direct.

Numai că între timp, din 2019, circumstanțele s-au schimbat. Auzim pe toate canalele de televiziune că trebuie să ne spălăm des pe mâini, ceea ce, iată, unii români nu pot face, din culpa directă a Guvernului și a reprezentanților acestuia din teritoriu. Iar noi, senatorii României, nu putem să ignorăm problemele grave, reale ale românilor.

Acestea fiind scrise, domnule Prim-ministru, vă solicit să răspundeți în scris următoarelor întrebări, în termen de 5 zile, situația fiind atât gravă cât și de maximă urgență, iar rezolvarea acestei situații fiind în directa dumneavoastră sarcină:

1) Veți da instrucțiuni doamnei Prefect de Argeș pentru a convoca C.J.S.U. Argeș astfel încât acest Comitet să decidă că situația acestor români este o urgență, neputându-și asigura minima igienă în contextul pandemiei și a stării de alertă instituite la nivel național?

2) Veți da instrucțiuni doamnei Prefect de Argeș pentru a asigura săptămânal familiilor din Valea Brazilor o cantitate minimă de apă potabilă, astfel încât să-și poată asigura atât gătitul, cât și igiena familiilor acestora, până la racordarea domiciliilor la rețeaua de apă potabilă?

3) Dacă îmi veți răspunde negativ la primele două întrebări, vă rog să îmi indicați temeiul juridic al acestui refuz.

Solicit răspuns în scris în termen de 5 zile, dată fiind urgența situației.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

15.000 de români s-au înscris în numai 24 de ore în AUR, singura forță patrotică, creștină și conservatoare din Parlamentul României, în urma apelului lansat luni de copreședinții formațiunii George Simion și Claudiu Târziu. AUR îi îndeamnă pe toți românii care nu sunt reprezentați politic să […]
28 iunie 1940, vineri Într-o zi de vineri a fost răstignit Hristos, pe nedrept, El, cel fără de greșeală. Într-o zi de vineri a fost cedată Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța, aproximativ 18% din suprafața României de atunci, teritorii locuite de 4 milioane de […]
Duminică, 30 mai, ora 18:00, Alianța pentru Unirea Românilor a organizat un protest la ambasada Serbiei din București ca urmare a abuzului săvârșit de grănicerii sârbi care au împiedicat participarea deputatului AUR Ringo Dămureanu la manifestările organizate de comunitatea românească din regiunea Timoc cu ocazia Zilei […]
În seara zilei de 29 mai 2021 domnului Ringo Dămureanu, deputat AUR și membru al Grupului de Prietenie România-Serbia din Camera Deputaților, i s-a interzis accesul în Republica Sârbă în timp ce se îndrepta spre Valea Moraviei pentru a sărbători Ziua Românilor de Pretutindeni alături de comunitatea istorică românească din […]
Decizia de a impune restricții de circulație obligatorii și, mai ales carantina totală pentru persoanele în vârstă de peste 65, asumată public de Președintele Iohannis este disproporționată, inumană și în dezinteresul României. Izolarea la domiciliu a tuturor persoanelor de peste 65 ani, în lipsa unui sistem […]
În plină eră digitală, când informația este mai accesibilă ca oricând în istorie, rațiunea, logica și luciditatea ar trebui să primeze. Problema e că, deși educația se vrea a fi la apogeu, unii dintre noi nu sunt capabili să gândească logic și să acționeze rațional. România are […]